Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 45

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vedeli ste, že káve dodáva chuť aj spôsob jej zomletia? Ak práve nie ste baristi, či kávičkoví nadšenci, možno ste o tejto informácii ešte nevedeli. No asi veľa takých ľudí nie je. O to zaujímavejšia môže byť preto správa o tom, že existuje zariadenie na mletie kávy, ktoré má viac ako 100 spôsobov, ako ju dokáže rozdrviť.

Dvojúčelový mlynček na kávu Arco je elegantný kuchynský spotrebič, ktorý v sebe spája funkcie elektrického a ručného mlynčeka. Srdcom zariadenia je drvič kávových zŕn s oceľovým ostrím, ktoré je zaistené vo vnútri hliníkového tela. Používateľ uvedie drvič do pohybu buď manuálne, pomocou pripojiteľnej ručnej kľuky, alebo umiestnením valca mlynčeka do dokovacej stanice zapojenej do elektrickej siete. Tak či onak, mletá káva prepadá do zásobníka, ktorý sa pripevní na spodok mlynčeka, a ktorý môže fungovať aj ako odmerka na nasypanie zŕn do mlynčeka. Vývojári zahrnuli až 120 individuálnych nastavení mletia kávy, ktoré sú rozdelené do 30-tich úrovní v štyroch hlavných kategóriách.

Cyklistická prilba TorchONE využíva na predné a zadné osvetlenie špeciálne LED panely, ktoré sa dajú ľahko a rýchlo pripnúť alebo odopnúť. Jazdec tak môže cez deň jednoducho odobrať LED svetlá, aby znížil hmotnosť prilby a zvýšil prúdenie vzduchu cez vstavané prieduchy. Po zotmení sa na každej jednotke dá nastaviť jeden zo štyroch svetlených režimov: stále svietenie s vysokým jasom, stále svietenie s nízkym jasom, alebo režim s pomalým či rýchlym blikaním svetla. Nie je žiadnym prekvapením, že predný LED panel svieti na bielo, zatiaľ čo zadný na červeno. Tieto panely pritom kopírujú tvar prilby tak, že pre ostatných účastníkov cestnej premávky sú svetlá dobre viditeľné nielen spredu a zozadu, ale aj zo strán.