Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Retro fotoaparát z dreva Minuta Stereo vytvára 3D fotografie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už dávno pred prvými 3D televízormi alebo filmami sa ľudia tešili z trojrozmerných stereoskopických fotografií. Nový fotoaparát Minuta Stereo je preto navrhnutý tak, aby umožnil používateľom vytvárať týmto retro spôsobom vlastné 3D fotografie.

Stručne povedané, stereoskopická fotografia spočíva v tom, že sa nasnímajú dve fotografie toho istého subjektu z mierne odlišných uhlov a potom sa človek na tieto fotografie pozrie pomocou zariadenia s dvomi okulármi vedľa seba. Keďže jedno oko vidí jednu fotografiu, zatiaľ čo druhé oko vidí druhú fotografiu, výsledkom je vnímanie jediného zlúčeného trojrozmerného obrazu.

Stereoskopický retro fotoaparát z dreva Minuta Stereo.

Hoci už existujú fotoaparáty, ktoré na dosiahnutie rovnakého efektu využívajú moderné technológie, spoločnosť Oczko Stereo chcela, aby jej nový stereoskopický fotoaparát Minute Stereo autentický. Tento stereoskopický systém má telo vyrobené z kusov vyrezaných laserom z dreveného kompozitu a obsahuje fotoaparát aj dva pevné šošovky f140. Fotoaparát pritom spolupracuje so strednoformátovým aj s analógovým 35 filmom. Nie sú potrebné žiadne batérie, keďže magnety v komponentoch sa používajú na pohyb otočných ovládačov či uzávierky.

Retro fotoaparát neposkytuje kompozíciu záberu cez objektív. Používatelia namiesto toho nastavia záber pohľadom cez ploché karty hľadáčika, ktoré sú zasunuté v hornej časti fotoaparátu. Súčasne potom nasnímajú dve snímky daného objektu (ak chcú robiť iba bežné fotografie, jeden objektív môže byť zakrytý vstavanou „okulárovou páskou“).

Stereoskopický retro fotoaparát z dreva Minuta Stereo.

Po spracovaní filmu sa dvojica fotografií vloží do stereoskopu Emulsia Stereo. Ak sa použil diapozitív, obidva diapozitívy sa namontujú vedľa seba do zariadenia a potom sa na ne používateľ jednoducho pozerá cez dva okuláre. Ak sa použil tlačený film, negatívy sa dajú umiestniť do stereoskopu, vyfotografovať pomocou smartfónu a potom spracovať do 3D „wiggle“ súborov GIF, kedy sa záber jemne trasie.

Stereoskopický retro fotoaparát z dreva Minuta Stereo je ponúkaný formou startup kampane na portáli Kickstarter od 124 euro za súpravu pre domácich majstrov, kedy si fotoaparát musia používatelia zostaviť sami, až po 218 euro za balík, obsahuje kompletne zostavený fotoaparát Minúta Stereo a stereoskop Emulsia Stereo. Ak všetko pôjde podľa plánu vývojárov, preprava by sa mala začať v júli.

Stereoskopický retro fotoaparát z dreva Minuta Stereo.