Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sigma stláča 61-Mpx full-frame snímač do kompaktnej bezzrkadlovky

Sigma stláča 61-Mpx full-frame snímač do kompaktnej bezzrkadlovky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už v roku 2019 spoločnosť Sigma predstavila 24,6-megapixelový full-frame bezzrkadlový fotoaparát, ktorý bol vyhlásený za najmenší a najľahší na svete. Teraz výrobca pridal model fp L, ktorý má vložený 61-megapixelový full-frame snímač v tele s rovnakými rozmermi, aké má jeho starší súrodenec.

Kompaktné hliníkové telo nového bezzrkadlového fotoaparátu fp L má rozmery 112,6 x 69,9 x 45,3 milimetrov a váži 375 gramov. Telo je pritom utesnené proti prachu a odolá aj postriekaniu vodou. Hlavným ťahákom je nepochybne 61-megapixleový obrazový snímač Bayer so zadným podsvietením, ktorý využíva low-pass filter pre udržanie moaré a farebné artefakty na minime. Štandardná citlivosť na svetlo ISO sa pohybuje od 100 do 25 600, no dá sa rozšíriť až na ISO 6 až do 102 400. Fotoaparát je pritom schopný kontinuálneho snímania rýchlosťou 10 snímok za sekundu.

Bezzrkadlový fulll-frame fotoaparát Sigma fp L.

Tichá prevádzka je možná vďaka použitiu výhradne elektronickej uzávierky. Fotoaparát sa môže pochváliť 13-timi úrovňami dynamického rozsahu, k dispozícii je hybridné automatické zaostrovanie s kontrastnou a fázovou detekciou pre rýchle a presné zaostrenie. Súčasťou je aj automatické zaostrenie na tvár a oči. Medzitým elektronická stabilizácia obrazu pomáha znižovať rozmazanie.

Podporovaných je viac pomerov záberov, vrátane pomerov 21 : 9, 16 : 9, 3 : 2 a 4 : 3. Spoločnosť Sigma pridala ďalšie dva farebné režimy, aby ich celkový počet bol až 15. A čo je zaujímavé, model fp L môže dávkovo ukladať nastavenia ako QR kódy na rýchle načítanie a tieto kódy je možné samozrejme zdieľať s ostatnými používateľmi fotoaparátu fp L, ktorí chcú využiť vaše kompozície.

Bezzrkadlový fulll-frame fotoaparát Sigma fp L.

Vďaka vysokému rozlíšeniu obrazového snímača môže fotoaparát poskytnúť funkciu orezaného priblíženia pre statické snímky i video. To v podstate znamená, že model fp L nakrúti video v rozlíšení Full HD pri maximálnom 5-násobnom priblížení bez straty kvality. Fotoaparát je pritom schopný nakrúcať bežné video v rozlíšení až 4K UHD (3 840 x 2 160) v rýchlosti 24, 25 alebo 30 snímok za sekundu a podporuje externé nahrávanie cez port HDMI v 12-bitovom formáte CinemaDNG, ako aj Blackmagic RAW a ProRes RAW.

Používatelia môžu nabiť batériu fotoaparátu, keď sú na cestách, pripojením externej napájacej banky a fotoaparát je možné nabíjať aj cez USB. Ten istý port USB podporuje aj pripojenie k externému úložisku.

Bezzrkadlový fulll-frame fotoaparát Sigma fp L.

Na zadnej strane sa nachádza 3,15-palcový dotykový LCD displej. K dispozícii je voliteľný elektronický hľadáčik EVF-11, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre fotoaparáty modelového radu fp. Tento hľadáčik s vysokým jasom ponúka stopercentné pokrytie 0,5-palcovým OLED displejom s rozlíšením 3,68 miliónov bodov. Fotoaparát je kompatibilný s objektívmi L-mount Sigma a mal by byť vhodný aj pre sklá Leica a Panasonic.

Nový bezzrkadlový fulll-frame fotoaparát Sigma fp L sa predáva za 2 499 dolárov len za telo alebo za 2 999 dolárov spolu s novým elektronickým hľadáčikom EVF-11 (predáva sa samostatne za cenu 699 dolárov). K dispozícii by mal byť od polovici apríla.

Bezzrkadlový fulll-frame fotoaparát Sigma fp L s voliteľným elektronickým hľadáčikom EVF-11.