Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pohyblivé lôžko umožní rýchlejšiu a efektívnejšiu 3D tlač

Pohyblivé lôžko umožní rýchlejšiu a efektívnejšiu 3D tlač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa objekty tlačia na 3D tlačiarni, musia často obsahovať podporné štruktúry, ktoré sa následne odrežú a zahodia. Nové pohyblivé tlačové lôžko je však navrhnuté tak, aby minimalizovalo alebo dokonca eliminovalo potrebu takýchto štruktúr, čím sa zníži plytvanie aj čas tlače.

Bežne používané FDM 3D tlačiarne vytvárajú objekty zdola nahor vytláčaním postupných vrstiev roztaveného plastu. Ak tieto položky zahŕňajú vodorovne visiace časti, musí spodnú stranu týchto častí podopierať nosný stĺp z plastu, ktorý stojí na dolnej tlačovej ploche. V opačnom prípade by nepodopretý roztavený plast začal klesať a zrútil by sa dolu. Po dokončení procesu tlače musí používateľ tieto podporné konštrukcie ručne odstrániť. Trvá to istý čas, rovnako ako úvodná tlač týchto štruktúr. Aj keď sa odrezaný plast môže niekedy recyklovať, často sa jednoducho vyhodí.

Tento problém by mohlo vyriešiť experimentálne pohyblivé tlačové lôžko, ktoré navrhol tím výskumníkov z univerzity v Južnej Karolíne. Lôžko využíva motor na selektívne zdvíhanie série oceľových kolíkov s malým plochým povrchom na konci. Tieto čapy nahradzujú plastové nosné konštrukcie a postupne sa zdvíhajú, aby podporili previsnuté časti 3D tlačeného predmetu.

Hoci už predtým boli vyvinuté podobné pohyblivé lôžka, vyžadovali si pre každý kolík jeden samostatný motorček, čím sa zvýšila energetická náročnosť, náklady a zložitosť systému. Nové, efektívnejšie tlačové pracovisko funguje len s jediným motorom pre celý systém. Prispôsobený softvér určí, kde sú kolíky vyžadované pre danú tlačovú úlohu, a do akej výšky sa majú z lôžka vysunúť. Tím tvrdí, že elimináciou nutnosti tlačenia a vytvárania podporných štruktúr sa môže dosiahnuť úspora času celej 3D tlače asi o 40 percent.

3D tlačená ľudská postava s tradičnými podpornými štruktúrami (vľavo) v porovnaní s 3D tlačou pomocou experimentálneho pohyblivého lôžka (v strede) a hotového výrobku (vpravo).