Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 52

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Tí, čo jazdia na bicykloch určite vedia, že podobne ako pri autách, je to s pneumatikami aj pri našich dvojkolesových tátošoch. Najmä ak sa bavíme o teréne, ku ktorému treba prispôsobiť aj dezén pneumatiky. Hovorí sa, že nič univerzálne nefunguje na sto percent. No istá skupina inovátorov sa to však rozhodla zmeniť. Nie, nevynašli univerzálny bicyklový plášť, ale dokážu ho meniť pomocou zipsu, podobne ako keď si prezlečiete bundu.

Inovatívny systém reTyre pozostáva z dvojice hladkých základných pneumatík, ktoré sú neustále nasadené na kolesách bicykla. Pomocou zipsového systému sa však na tieto pneumatiky dajú navyše osadiť špeciálne vymeniteľné dezény. V praxi to napríklad vyzerá tak, že ak si chce používateľ zajazdiť na zľadovatených cestách, môže pripevniť dezén s hrotmi. Ak sa chce venovať jazde v teréne, vie si osadiť hrubšie tvarovaný dezén, no a pre jazdu na hladkých a suchých cestách mu stačí použiť základné pneumatiky bez špeciálneho dezénu. Počas jazdy s vybraným dezénom pritom náhodnému rozopnutiu zipsu zabráni príchytka na uško zipsu.

Kompaktná videokamera Sony Alpha FX3 Cinema Line využíva full-frame CMOS snímač Exmor R a obrazový procesor Bionz XR, ktoré sa nachádzajú aj vo vlajkovej lodi bezzrkadlového fotoaparátu Alpha 7S III. Táto kombinácia prináša široký dynamický rozsah viac ako 15 úrovní. Citlivosť na svetlo ISO sa pohybuje v rozpätí od 80 až do 102 000, no pre záznam videa sa dá rozšíriť až na ISO 409 600. FX3-jka sa môže pochváliť hybridným automatickým zaostrovaním so 759 bodmi fázovej detekcie pre fotografie a 627 bodmi pre video. Kamera je pritom schopná nakrúcať videá v rozlíšení 4K UHD pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu. K dispozícii je aj prídavná rukoväť, ktorá sa pripája k rozhraniu sánok, aby poskytla dva vyvážené vstupy pre XLR a TRS mikrofóny, ako aj ďalšie tri závitové úchytky pre pridanie ďalšieho príslušenstva.