Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 53

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ak by lekári v niektorých prípadoch poznali okamžitý zdravotný stav svojich pacientov, nepochybne by dokázali zistiť aj to, že sa zhoršuje a skôr by tak mohol nastúpiť liečebný proces, prípadne záchrana pacienta. Presne o tom je telemedicína. No a v tomto smere sa objavilo zaujímavé nositeľné zariadenie v podobe nálepky, ktorú si stačí nalepiť na svoje telo. Okrem bežných funkcií pre diaľkové pozorovanie ľudského tela však dokáže identifikovať aj významné znaky potenciálnej infekcie Covid-19.

Vývojári zo spoločnosti BioIntelliSense vytvorili jednorazové nositeľné zariadenie BioButton. Je vybavené rôznymi senzormi pre nepretržité monitorovanie vitálnych funkcií používateľa po dobu až 90-tich dní. Údaje o telesnej teplote, dychovej a srdcovej frekvencii, polohe tela, kvalite spánku a fyzickej aktivite sú analyzované a spracovávané na diaľku prostredníctvom cludového systému. Pokročilá analytika pritom umožní aj identifikáciu významných znakov potenciálnej infekcie Covid-19. Toto senzorické zariadenie tak môže počas pandémie poslúžiť aj na monitorovanie pracovných síl, študentov, rizikových pacientov či lekárov v prvej línii.

Dron Flipie 6K Pro získal do výbavy kameru s palcovým CMOS snímačom od spoločnosti Sony, ktorý umožní nakrúcanie videí v rozlíšení až 6K pri rýchlosti záznamu 30 snímok za sekundu. Kamera je pritom umiestnená na trojosovom stabilizačnom závese, ktorý sa dá v prípade potreby odmontovať. Samotný dron využíva algoritmy pre adaptívne riadenie a navigáciu, zatiaľ čo integrovaná batéria poskytne dostatok energie pre až 45-minútový let. Maximálna konštantná rýchlosť letu je udávaná na 25 km / h v ideálnych bezveterných podmienkach.