Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne televízory Samsung Neo QLED prinášajú ešte intenzívnejšie zážitky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zrejme aj pandémia ochorenia Covid-19 spôsobila, že ľudia trávia výrazne viac času vo svojich domácnostiach. Stredobodom pre spríjemnenie spoločných chvíľ s rodinou sa tak stali aj televízory. Tie bývajú najčastejšie vybavené tradičnou technológiou LED. No aj tú sa snažia vývojári každý rok inovovať. Je to aj prípad Samsungu, ktorý sa rozhodol svoju zobrazovaciu technológiu QLED opäť vylepšiť. Nový modelový rad televízorov si tak už prináša po novom Neo QLED.

Juhokórejskí vývojári vytvorili pre tento rok nové vlajkové lode 4K a 8K televízorov, ktoré dostali do vienka nový obrazový panel Neo QLED so svetelným zdrojom Quantum Mini LED.

„Podstata tkvie v tom, že klasická LED diódka, ktorá sa používa doteraz v štandardnom podsvietení, je nahradená diódou, ktorá má rozmer približne 1/40 výšky klasickej LED diódy,“ vysvetľuje Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ&SK.

Svetlo sa pritom nerozptyľuje šošovkou a každá dióda nie je pripevnená samostatne. Systém namiesto toho využíva tenučké mikrovrstvy pre väčší počet diód súčasne. Ich samostatné precízne riadenie má na starosti technológia Quantum Matrix.

„Namiesto niekoľko desiatok alebo stoviek LED diód používame pri technológii Quantum Matrix niekoľko tisícok týchto LED diód, ktoré nám podsviecujú samotný panel. Dochádza presne k zapnutiu a vypnutiu tých LED diód v tom priestore. Čiže máme buď tmu, dokonalú tmu alebo presne pridaný jas a svetlo v tom bode, kde ho potrebujeme.“

Vďaka novej technológii tak už nedochádza k značnému nežiaducemu prežiareniu obrazu v istým miestach, keďže je podsvietenie rozdelené na viac zón a lepšie sa tak ovláda. Vďaka technológii Neo QLED sa tiež podarilo rozšíriť oblasť medzi najtmavším a najsvetlejším bodom pre sledovanie obsahu v známej norme HDR.

„Panel pracuje v 12-bitovom spracovaní a dokáže vlastne zobraziť viac detailov čiernej. Konkrétne v 4096-tich krokoch vlastne spracovania toho obrazu.“

Takzvaný upscaling, čiže prevod obrazu do vyššieho rozlíšenia, zaistí výkonný obrazový procesor Neo Quantum Processor. Ten využíva odlišné neurónové siete s umelou inteligenciou, ktoré sa prostredníctvom strojového učenia špecializujú na konverziu obrazu do rozlíšenia 4K alebo až 8K.

„Analyzér má k dispozícii 16 týchto neuronových sietí a presne podľa toho obsahu, ktorý tam beží, sa vlastne rozhodne a vyberie tú neurónovú sieť s algoritmami, ktoré sú presne vhodné na to, aby došlo k upscalingu toho nižšieho rozlíšenia alebo toho obrazu v nižšom rozlíšení do toho vyššieho.“

Ani zvuk za obrazom nezaostáva. Samsung vybavil svoje Neo QLED televízory hneď niekoľkým zaujímavými audio technológiami. Napríklad funkcia Space Fit Sound dokáže upraviť zvuk na mieru podľa miestnosti, v ktorej sa televízor nachádza.

„Televízor vydá signál, zvuk, pošle zvuk do priestoru. Ten sa následne odrazí, mikrofón ho zachytí a procesor podľa toho vlastne spracuje a nastaví kompletne audio toho televízoru a prispôsobí podmienkam toho priestoru, čiže veľkostne, aj materiál, aký je použitý.“

O zvýraznenie dialógu a automatickú úpravu hlasitosti na základe okolitého hluku sa postará funkcia Active Voice Amplifier. Diváci sa môžu pritom tešiť na dynamické ozvučenie, ktoré sprostredkuje ďalšia technológia s názvom Object Tracking Sound.

„Ten zvuk vlastne v rámci toho Object Tracking Sound funguje tým spôsobom, že je to priestorový zvuk. Systém pri najvyššom modeli dokonca používa 6.2.2 kanálový systém. Takže ten zvuk je presne tak robený, že je priestorový a ten divák vníma aj zvukovo ten objekt, ktorý sa pohybuje na tom obraze.“

Nové Neo QLED televízory si tiež prinášajú celý rad inteligentných funkcií, vďaka ktorým sa tieto zariadenia môžu stať centrom nielen pre domácu zábavu, ale aj pre prácu. Funkcia PC on TV umožní používateľom pripojenie počítača alebo notebooku k televízoru a môžu tak využiť veľkú obrazovku ako monitor. O nič neprídu ani náruživí počítačoví hráči.

„Samsung prináša novinku a to je vlastne širokouhlé zobrazenie obsahu z hracej konzoly alebo z počítača v pomere 32 : 9. Čo znamená, že na 65 palcovom televízore si vlastne vieme spraviť ako keby 59 palcový širokouhlý monitor. Naše televízory majú odozvu 9,8 milisekundy, čo je jedno z najrýchlejších odoziev v rámci televízorov,“ dodáva Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ&SK.

4K a 8K televízory Neo QLED však v tomto roku dopĺňajú aj ďalší členovia rodiny, medzi ktorých patria i lifestylové televízory The Frame, The Serif či The Sero. No a tých, ktorí chcú tráviť čas na záhrade alebo na terase, aj pri svojom obľúbenom seriáli či športovom zápase, by mohol zasa zaujať exteriérový televízor s príhodným názvom The Terrace.