Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírna technológia čistenia vzduchu prichádza pomáhať už aj na Zem

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hovorí sa, že keď sa na svete objavia nové technológie, medzi prvými, kto si ich vyskúša, sú vojaci a kozmonauti. Až s odstupom času sa k nim dostanú aj bežní ľudia. Podobný príbeh je aj za zariadením, ktoré stráži čistotu vzduchu v interiéri. Celé sa to začalo na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Práve pre toto miesto bola vyvinutá špeciálna metóda čistenia prostredia, ktorá neutralizuje okolité baktérie, vírusy a škodliviny. No a dnes ju už môžeme mať aj my.

Pôvodnú vesmírnu technológiu, ktorá bola navrhnutá pre potreby čistenia vzduchu v raketoplánoch a vesmírnych staniciach, sa rozhodli vývojári prepracovať a vylepšiť tak, aby sa dala použiť aj v bežných podmienkach na Zemi. Vďaka tomu sa mohla dostať aj do inovatívnych čističiek vzduchu AirClean, ktoré tak okrem filtrácie prachu, peľu, spórov a alergénov, dokážu účinne ničiť aj patogény. Základom novej patentovanej technológie s názvom ActivePure je pritom takzvaná fotokatalytická oxidácia.

„Priamo v prístroji nastáva fotokatalytická reakcia za pomoci práve katalyzátora oxidu titaničitého a UV žiarenia, UV svetla. Tým pádom sú vymršťované tieto molekuly, ktoré my nazývame super oxidy, ktoré nám práve dokážu urobiť tú účinnú prácu, že jednoducho všade vo vzduchu sa naviažu na patogény, a tým pádom aj na povrchoch,“ hovorí Štefan Torma, AIRCLEAN.

Katalytický proces využíva čiastočky vody obsiahnutej vo vzduchu, ktorý prechádza zariadením a tým sa samozrejme aj filtruje. Čističky vzduchu, s technológiou ActivePure, si prinášajú výhodu aj v tom, že dezinfekcia priestorov je s ich pomocou bezpečná a môže sa tak vykonávať kedykoľvek, 24 hodín, aj pri prítomnosti ľudí.

„Pri tejto technológii je nájdený taký kompromis medzi požiadavkou na netoxicitu pre makroorganizmy, napríklad pre človeka alebo pre domáce zvieratá, a toxicitu pre plesne, baktérie, vírusy, kedy látky, ktoré zjednodušene nazvem kyslíkové radikály alebo látky podobné týmto radikálom, sa uvoľnia do prostredia a tieto baktérie, vírusy a plesne rozkladajú a neutralizujú,“ vysvetľuje Martin BREZINA, lekár, Pneumo-alergo Centrum Bratislava.

Oproti pasívnym zariadeniam je pritom takéto aktívne čistenie vzduchu aj oveľa rýchlejšie.

„Čo sa týka Active Pure-u, nakoľko emituje niekoľko miliárd molekúl za minút, pPreto napríklad už za 10 - 20 minút dokáže miestnosť o veľkosti 20 metrov štvorcových nasýtiť takzvanými ochrannými štítmi, molekulami, ktoré začnú aktívne pracovať či už vo vzduchu, ale aj na povrchoch,“ dopĺňa Štefan Torma, AIRCLEAN.

Moderné zariadenia AirClean majú v sebe, popri inovatívnej technológii, aj bežne používané filtračné technológie, ako sú HEPA filtre, pre zachytávanie drobných častíc, či uhlíkové filtre, ktoré odstraňujú hlavne zápachy. Prostredníctvom takzvanej ionizácie môžu navyše osviežiť vzduch v miestnosti.

„Spôsobujeme vyrovnanie kladných a záporných iónov ionizáciou,“ dodáva Štefan Torma, AIRCLEAN.

Vďaka kombinácii rôznych čistiacich techník sú mobilné čističky vzduchu s technológiou ActivePure vhodné najmä do uzavretých priestorov, kde sa často stretávajú ľudia.

„Vidím uplatnenie hlavne potom tak, ako máme u nás napríklad v čakárni pre pacientov, alebo čo ja viem v telocvičniach, v posilňovniach, v šatniach športových. Všade v tých priestoroch, kde je veľká koncentrácia aj plesní, aj baktérií, aj roztočov. Kde je veľa ľudí pohromade, a kde veľa času trávia v tom interiéri, kde často hyperventilujú, to znamená dýchajú intenzívne,“ hovorí Martin BREZINA, lekár, Pneumo-alergo Centrum Bratislava.

Zariadenia sa vyznačujú relatívne tichou prevádzkou, s možnosťou regulácie počtu otáčok ventilátora. Používateľov určite potešia aj nízke nároky na údržbu, rovnako ako na spotrebu elektrickej energie.

„Životnosť žiaroviek a HEPA filtrov, v závislosti od používania, je nastavené na minimálne 12 až 18 mesiacov. Všetky zariadenia využívajúce technológiu Active Pure sú zaradené do tej najvyššej energetickej triedy, čo znamená najmenšiu spotrebu energie,“ uzatvára Štefan Torma, AIRCLEAN.

Moderné zariadenia AirClean, s vesmírnou technológiou ActivePure, môžu efektívne pomáhať s bezpečnou dezinfekciou nielen vzduchu, ale aj povrchov v priestoroch, kde sa nachádzajú ľudia i zvieratá. Vďaka rýchlemu nástupu účinnosti by tak mohli inovatívne čističky vzduchu zaistiť zdravý a čerstvý vzduch v priestoroch mnohých firiem, nemocníc, ordinácií, veterinárnych kliník, škôl, športovísk, hotelov či reštaurácií ako aj iných verejných priestorov.