Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tlačiarne HP stavili nielen na moderné technológie, ale aj na ekológiu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa stále hovorí o elektronizácii dokumentov, konzervatívna tlač tu s nami bude ešte nejaký ten rok. Či už je to tlačenie zmlúv, projektov našich detí do škôl, alebo aj rodinných fotografií, tlačiarne majú v domácnostiach svoje stále miesto. Každý rok tak výrobcovia prichádzajú s inováciami aj v tomto smere. Výnimkou nie je ani americká HP, ktorá pri svojich zariadeniach stavila nielen na moderné technológie, ale aj na ekológiu.

Málokto zrejme vie, že spoločnosť HP pôsobí na svete už od roku 1939. Dlhodobo sa pritom venuje aj tlačiarenskému sektoru a každoročne v ňom predstaví viaceré technologické inovácie.

„Najväčšou novinkou, ktorá je novinkou snáď desaťročia, je práve tlačový integrovaný systém HP Plus. Ten zahrňuje nové modely tlačiarní, ktoré sú pripojené na cloud a vlastne umožňujú využívať službu Instant Ink. Tým pádom sa nemusíte starať o to, či vám dôjde atrament alebo toner. Zaplatíte si mesačný plán, ktorý obsahuje určitý počet strán a o ostatné sa nestaráte. HP vám doručí náplne a vlastne vy len tlačíte,“ hovorí Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Medzi nové tlačiarne, ktoré systém HP Plus podporujú, sa radia viaceré modely DeskJet, určené pre domácnosti. Prinášajú si i multifunkčné možnosti skenovania alebo kopírovania. Pribudli k nim aj modely OfficeJet Pro, ktoré zasa zvládajú vyššiu záťaž a sú tak vhodné pre menšie firmy, či živnostníkov. A inovácie nebudú chýbať ani pri tlači fotografií.

„Na jeseň budeme prinášať nový model, ktorý by sa bude nazývať HP Envy Photo. A práve toto bude jeden z tých modelov, ktoré vlastne budeme doporučovať pre tých, ktorí tlačia viacej fotografií alebo majú proste k tomu nejakým spôsobom vzťah.“

Vybrané modely tlačiarní sa môžu pochváliť automatickým duplexom, teda funkciou, ktorá uľahčí obojstranné skenovanie a zároveň aj tlač dokumentov, čím sa ušetrí i nejaký ten papier. No a práve papier je pritom dôležitým médiom, od ktorého tiež závisí kvalita tlače.

„Sú papiere, ktoré sú označené ako vhodné pre atramentovú tlač a sú papiere, ktoré sú vhodné pre laserovú tlač. Toto je dobré dodržiavať, pretože jednak to umožňuje efektívnejší priebeh tým papierom vlastne cez tú tlačiareň a zároveň je to potom ten aspekt tej rýchlosti. To znamená, tie atramentové papiere sú také trochu viacej savé, laserové papiere sú také viacej hladké a vlastne ten papier prechádza rýchlejšie cez tú tlačiareň.“

Domáce a firemné tlačiarne sa pritom môžu od seba líšiť nielen rýchlosťou tlače a maximálnou mesačnou záťažou, ale aj použitými atramentovými náplňami.

„Rozdiel je práve vo veľkosti alebo v tvare a v kapacite tých náplní. V prípade OfficeJet-ov sú to až také podlhovasté náplne, ktoré majú teda vysokú kapacitu. V prípade týchto malých domácich tlačiarní je to takáto náplň, ktorá je veľmi kompaktná a zároveň to rieši aj menší rozmer tej tlačiarne.“

V sektore tlače je pre spoločnosť HP mimoriadne dôležitá i téma ekológie a v rámci toho tak pristupuje výrobca aj k atramentovým náplniam a tonerom. Snaží sa ich totiž, v čo najvyššej miere, recyklovať.

„Až 30 percent náplní, ktoré využívame v atramentových tlačiarňach obsahujú recyklovaný materiál. Až 100 percent náplní je to práve pri tonerových kazetách.“

V rámci inovatívneho systému integrovanej tlače, HP Plus, bol kladený dôraz na bezpečnosť a bezproblémovú konektivitu.

„Nové modely majú dôležitú funkciu a tou je samo obnoviteľná Wi-Fi. To znamená, tá konektivita, to pripojenie, je vlastne stabilné, a zároveň aj prenos tých dát a akékoľvek možné zneužitie je minimalizované.“

Pri moderných tlačiarňach už nechýba ani ich spojenie s inovatívnou aplikáciou, pre Windows, iOS, ale aj Android. Volá sa HP Smart a po novom využíva cloud. Vďaka spojeniu s HP Plus získala i nové pokročilé funkcie, ako je napríklad Private Pickup.

„To znamená, keď prídete k tlačiarní, vyvoláte si dokumenty, ktoré ste si nechali tlačiť. Pritom tú tlač ste si mohli vyvolať kdekoľvek počas cesty, keď ste boli napríklad v autobuse, vo vlaku a tak ďalej.“

Aplikácia HP Smart, v spojení so smartfónom, môže používateľovi poskytnúť aj zaujímavú možnosť mobilného skenovania rôznych dokumentov, akými môžu byť napríklad aj zmluvy.

„Nemusíte chodiť k tlačiarni. Tá zmluva, keď ju proste niekde podpíšete, tak ju vlastne máte u seba. V tej aplikácií si jednoducho naskenujete, stránky sa zoradia, automaticky vyrovnajú. Prípadne, keď tam je nejaké dierovanie, tak ten softvér to automaticky vyhladí. Takže tie stránky sú vlastne ako optimalizované. Uložíte si to na cloud, môžete to zdieľať, vytlačiť. Tie dokumenty, ktoré si takýmto spôsobom naskenujete, sú plne editovateľné a vlastne vyhľadávať je možné v nich text,“ uzatvára Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Inteligentný tlačový systém HP Plus prináša viacero moderných technológií a zaujímavých funkcií, ktoré aj vďaka bezpečnému cloudovému pripojeniu môžu v domácnostiach a kanceláriách urýchliť a zjednodušiť tlač dokumentov či fotografií. Navyše poteší aj to, že pri výrobe tlačiarní a spotrebného materiálu bolo myslené i na naše životné prostredie.