Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 70

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Poľnohospodársky robot Autonomous Weeder je navrhnutý tak, aby samostatne likvidoval burinu na poliach. Využíva k tomu kombináciu technológií počítačového videnia a vysoko výkonných laserov, ktoré prehľadávajú hriadku po hriadke a dokážu ničiť obrovské množstvo burín v krátkom čase. Robotický stroj sa pri navigácii spolieha na palubný počítač a kamery s vysokým rozlíšením, ktoré pomáhajú s identifikáciou nežiaducich rastlín. Rad ôsmich, súčasne pracujúcich, 150-wattových laserov potom sústredí svoju tepelnú energiu na meristémy burín, čím ich usmrtia. Robot dokáže zlikvidovať viac ako 100 000 burín za jednu hodinu a môže pracovať nepretržite počas celého dňa, pričom dôkladne vyčistí plochu 6tich až 8mich hektárov.

Skladacia stolička TrekChair je navrhnutá tak, že integruje bežné turistické palice do svojho rámu stoličky, čím sa ušetrí priestor a zníži sa aj hmotnosť samotnej stoličky pri jej prenášaní v prírode. Ak sa stolička s váhou len 680 gramov nepoužíva, dá sa zložiť do rozmerov podobných rozmerom fľaši s vodou. Vďaka tomu sa dá ľahko prenášať v bočnom vrecku batoha. Keď nastane čas na oddych, rám z leteckého hliníka sa rozloží a šnúrami sa vytvaruje. Turistické palice sa potom zasunú do zadnej časti rámu a cez ich vrch sa nasunie nylonové sieťované sedadlo z odolného materiálu. Celý proces pritom netrvá dlhšie ako 30 sekúnd. Používateľ môže dokonca upraviť dĺžku teleskopických palíc a zmeniť tak uhol sklonu stoličky až o 45 stupňov. Nosnosť tejto skladacej turistickej stoličky je pritom až 113 kilogramov.