Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fjorden prináša štíhlejšiu možnosť zmeniť iPhone na fotoaparát

Fjorden prináša štíhlejšiu možnosť zmeniť iPhone na fotoaparát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže smartfóny do veľkej miery nahradili fotoaparáty, v súčasnosti pribúdajú zariadenia, vďaka ktorým sa telefón ešte viac priblíži k fotoaparátu. Nové držadlo Fjorden pritom vyniká tým, že je dostatočne tenké na to, aby sa aj s telefónom zmestilo do vrecka.

Súčasné produkty, ako je napríklad Pictar, pozostávajú v zásade z držadla, ktoré je pripevnené k smartfónu používateľa. Tlačidlá na hornej časti tejto rukoväti umožňujú používateľom držať telefón, fotografovať a upravovať nastavenia jednou rukou, pričom nie je potrebné klepať po displeji. Takéto zariadenia však zväčšujú telefón, takže sa ťažšie prenášajú a zmestia sa len do poriadne veľkých vreciek. To však nie je prípad nového držadla s názvom Fjorden.

Fotografický držiak Fjorden pre iPhone.

Toto zariadenie má totiž hrúbku len 10,7 milimetra. Pripevňuje sa na zadnú stranu iPhonu používateľa alebo jeho krytu pomocou priloženej adaptérovej dosky (špecifický kryt pre iPhone 11 alebo 12 je voliteľným doplnkom). Fjorden potom komunikuje s vyhradenou aplikáciou pre fotoaparát v telefóne cez Bluetooth pripojenie a má dve tlačidlá, číselníkový ovládač a páčku na vrchu.

Jedným z tlačidiel je dvojstupňové tlačidlo spúšte, pri ktorom polovičné stlačenie zaostrí a úplné stlačenie urobí snímku. Druhé tlačidlo je možné naprogramovať na vykonávanie funkcií, ako napríklad prepínanie medzi nastaveniami. Ovládač sa používa na úpravu tých nastavení, ktoré môžu zahŕňať expozíciu, čas uzávierky, vyváženie bielej, manuálne zaostrenie alebo ISO. Páčka slúži na digitálne priblíženie a oddialenie.

Fotografický držiak Fjorden pre iPhone.

Otočný pánt na držiaku Fjorden umožňuje jeho zloženie a otočenie v porovnaní s telefónom, takže môže slúžiť ako stojan v orientácii na šírku alebo na výšku. Môže byť tiež úplne odstránený a potom použitý ako bezdrôtový diaľkový ovládač fotoaparátu v telefóne. Napájanie zaisťuje vymeniteľná gombíková batéria CR2430, o ktorej sa tvrdí, že by mala vydržať až rok používania.

Nový fotografický držiak Fjorden pre iPhone je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať od 119 EUR. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 159 EUR.

Fotografický držiak Fjorden pre iPhone.