Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 83

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Po tom ako sa objavili prvé piate dvere auta, teda na kufri, s elektrickým bezkontaktným ovládaním, rozšírila sa táto hračka do mnohých značiek vozidiel. Je veľmi pohodlné prísť s nákupom v rukách k autu, zamávať voľnou nohou pod nárazníkom a dvere sa razom zdvíhajú. Po novom sa však takýto zlepšovák dostáva aj to akýchkoľvek posuvných dverí v domoch. A najlepšie na tom je, že si ich už dokáže hravo otvoriť aj pes, či mačka.

Autoslide je systém, vďaka ktorému sa z akýchkoľvek existujúcich posuvných dverí môžu stať autonómne posuvné dvere. Pomocou pohybových senzorov, v namontovanej jednotke, je možné dvere nastaviť tak, aby sa otvorili, keď sa k nim niekto priblíži. Môže to prísť vhod, napríklad ak má gazdiná plné ruky pochutín na domácu grilovačku. Vďaka NFC štítku na obojku sa navyše dá takto automaticky vypúšťať štvornohý miláčik, ktorý zvykne často chodiť na dvor. K dispozícii je aj možnosť manuálneho ovládania otvárania dverí pomocou tlačidla alebo modernejší spôsob prostredníctvom mobilnej aplikácie. V aplikácii sa dajú nastaviť aj časové plány a nechýba ani možnosť hlasového otvárania príkazom pre digitálneho asistenta.

Vývojári zo spoločnosti Arovia vytvorili prenosný skladací displej a projektor s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou v jednom zariadení. Nesie názov Splay a v zloženom tvare má veľkosť podobnú knihe. Po jeho rozložení sa zmení na 24-palcovú obrazovku s rozlíšením Full HD, ktorá zobrazuje obsah z akéhokoľvek zariadenia. To sa môže pripojiť buď pomocou HDMI kábla alebo prostredníctvom bezdrôtového adaptéra. Po odpojení a vybraní jednotky projektora, s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou, si môže používateľ vychutnať svoj obľúbený film či seriál na ploche s uhlopriečkou 60 palcov, čiže približne až 150 centimetrov. Integrované reproduktory pritom dokreslia pohlcujúcu atmosféru. Batéria s dlhou výdržou môže navyše poslúžiť aj pre nabíjanie mobilných zariadení.