Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony uvádza „vloggerskú“ bezzrkadlovku s vymeniteľným objektívom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po minuloročnom uvedení kompaktného fotoaparátu ZV-1 oznámila spoločnosť Sony svoj prvý fotoaparát s vymeniteľným objektívom radu Alpha optimalizovaný pre tvorcov videa, ktorý zdieľa väčšinu funkcií svojho stabilného partnera, ale obsahuje aj niekoľko chutných doplnkov.

Srdcom nového bezzrkadlového fotoaparátu je 24,2-megapixelový obrazový snímač APS-C Exmor CMOS APS-C, ktorý je spárovaný s obrazovým procesorom Bionz X. Uchopením ergonomického držadla a stlačením veľkého tlačidla záznamu videa v hornej časti fotoaparátu môže používateľ nakrúcať video v rozlíšení 4K UHD (3 840 x 2 160) rýchlosťou 30 snímok za sekundu s prenosovou rýchlosťou až 100 Mb / s vďaka kodeku Sony XAVC S. K dispozícii je tiež podpora profilov Hybrid Log-Gamma, S-Gamut3.Cine, S-Log3 a S-Gamut3. Zníženie rozlíšenia na Full HD prináša spomalené videá pri rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Bezzrkadlový fotoaparát pre vloggerov Sony Alpha ZV-E10.

Systém hybridného automatického zaostrovania s fázovými a kontrastnými bodmi je dodávaný s automatickým zaostrovaním očí v reálnom čase, ktoré udržiava oči a tvár subjektu ostré aj počas nahrávania z ruky v pohybe alebo v náročných prostrediach, pričom elektronická stabilizácia obrazu udržuje plynulé zábery. Na zjednodušenie ovládania jednou rukou je možné fotoaparát vybaviť držiakom.

Fotoaparát ZV-E10 je kompatibilný s objektívmi Sony s bajonetom E a je dodávaný s páčkou transfokátora na ovládanie optického priblíženia pomocou power zoom objektívov a Clear Image zoomom s objektívmi zoom/prime (transfokácia Clear Image umožňuje priblíženie a oddialenie bez obetovania rozlíšenia videa). Používateľ má k dispozícii až osem rýchlostí priblíženia.

Bezzrkadlový fotoaparát pre vloggerov Sony Alpha ZV-E10.

ZV-E10 sa dá nastaviť na automatickú korekciu expozície. K dispozícii je špeciálne nastavenie, ktoré zabráni nadmernému alebo podexponovaniu tváre subjektu. To môže byť dobré, ak je vlog snímaný na mieste s náročnými zmenami svetla. Nové tlačidlo režimu v hornej časti umožňuje navigáciu jedným dotykom.

Vpredu je kontrolka, aby subjekty vedeli, kedy fotoaparát nahráva, a vlogger môže vidieť stav záznamu pomocou červeného rámčeka na paneli LCD displeja, ktorý sa dá vyklápať do rôznych uhlov. Užitočný režim predvádzania zo ZV-1 je prenesený na nového člena rodiny Alpha, ktorý automaticky presúva zameranie z objektu na produkt držaný pred fotoaparátom a taktiež je k dispozícii aj rozostrenie pozadia, spolu s optimalizáciou odtieňa pokožky.

Bezzrkadlový fotoaparát pre vloggerov Sony Alpha ZV-E10.

Zvuk je možné zachytiť vnútorným smerovým mikrofónom s 3 kapsulami, ktorý je vybavený clonou proti vetru, ktorá znižuje hluk nárazov, a načasovanie zvukového výstupu je možné nastaviť na živý záznam alebo synchronizáciu pier. K rozhraniu v hornej časti fotoaparátu je možné pripojiť aj externé mikrofóny. Monitoring zvuku je možný prostredníctvom konektora pre slúchadlá.

K dispozícii je bezdrôtový prenos súborov cez Wi-Fi na mobilné zariadenie s aplikáciou Imaging Edge, vrátane snímok vo formáte RAW, pričom súbory je možné zachytávať pomocou smartfónu spárovaného s technológiou Bluetooth, aj keď nie je fotoaparát zapnutý.

Bezzrkadlový fotoaparát pre vloggerov Sony Alpha ZV-E10.

Spoločnosť Sony ráta s tým, že batéria by mala vydržať až 125 minút záznamu videa alebo 440 fotografií na jedno nabitie, hoci k portu USB-C je možné v prípade potreby zapojiť aj externé napájacie batérie. No a ZV-E10 s hmotnosťou 343 gramov môže poslúžiť aj ako webová kamera prepojená s počítačom alebo smartfónom bez potreby ďalšieho softvéru.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Sony Alpha ZV-E10 bude k dispozícii od konca budúceho mesiaca za cenu 699,99 dolárov len za telo alebo za 799,99 dolárov spolu s power zoom objektívom E PZ 16-50 mm F3,5-5,6 OSS.