Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 88

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Niektorým výrobcom elektronických zariadení začalo mimoriadne záležať na tom, aby boli ich produkty ekologickejšie ako má konkurencia. Nepochybne sa v tejto hitparáde dostáva na prvé priečky aj jedna zaujímavá lampa. Nebudete veriť, ale je vyrobená z ovocia a keď sa teda skončí jej životná púť, dokáže zhniť.

3D tlačená stolná lampa Ohmie je zaujímavá v tom, že jej telo je kompletne vyrobené z pomarančových šupiek. Tie sa najprv vysušia, rozomelú na prášok a potom sa zmiešajú s biopolymérom získaným z rastlín. Zmes sa následne extruduje do podoby vlákna, ktoré sa dá použiť v bežnej 3D tlačiarni. Lampa je pritom vytvorená jedným súvislým vláknom, ktoré sa roztaví a postupne ukladá vrstvu po vrstve. Štruktúra lampy je podobná pomarančovej kôre, aj so zachovaním prírodnej farby. Po 3D tlači sa už len doplní napájacím káblom s vypínačom, ktorý má funkciu stmievača, a LED žiarovkou. Samotná lampa je vysoká 23 centimetrov a váži okolo 150 gramov. No a ak doslúži, vďaka použitému materiálu je samozrejme kompostovateľná.