Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrostatické slúchadlá Audeze majú menič z uhlíkových nanorúrok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalifornská prémiová audio značka Audeze navrhla slúchadlá, ktoré uľahčujú komunikáciu medzi lekárom a pacientom počas vyšetrenia magnetickou rezonanciou bez toho, aby to malo vplyv na vytvárané snímky. To viedlo aj k vývoju nových elektrostatických slúchadiel CRBN , ktoré sú určené pre náročných audiofilov.

Vývojári zo spoločnosti Audeze spolupracovali s profesorom Markom S. Cohenom PhD z Lekárskej fakulty z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, Inštitútu Semel pre neurovedu a ľudské správanie a tímom z SMRT Image, ako aj s priemyselnými dizajnérmi zo spoločnosti BoomBang, na vývoji slúchadiel, ktoré pomôžu lekárom komunikovať s pacientmi počas vyšetrení magnetickou rezonanciou.

Cieľom nebolo len odbúrať stres a úzkosť, s ktorými sa pacienti stretávajú počas skenovania, ale aj obmedziť hluk. Hladiny akustického tlaku môžu pritom pri magnetickej rezonancii presiahnuť až 120 dB. Vzhľadom na magnetické a elektrické polia, ktoré sú potrebné na vytváranie snímok nemožno použiť bežné slúchadlá s pohyblivou cievkou, planárnymi alebo elektrostatickými meničmi. Kovové súčasti slúchadiel sú tiež problémom, pretože vírivé prúdy indukované takýmito lekárskymi prístrojmi môžu mať za následok problémy s kvalitou obrazu.

Elektrostatické slúchadlá Audeze CRBN boli pôvodne navrhnuté pre zníženie stresu nositeľa počas magnetickej rezonancie.

A preto sa tím návrhárov zo spoločnosti Audeze pustil do vývoja nového druhu elektrostatického meniča. Ten údajne pozostáva z membrány s konštantným nábojom, ktorá je vložená medzi dva akusticky priehľadné statory oddelené rozperami. Zvukový signál je na statory aplikovaný vo forme rovnakých, ale opačných impulzov vysokého napätia.

Inými slovami, keď je na jeden stator aplikované kladné napätie, na druhý stator je aplikované rovnaké, ale opačné záporné napätie. Výsledkom je, že membrána je pritiahnutá k statoru so záporným napätím a odtlačená od statora s kladným napätím. Membrána sa teda pohybuje s audio signálom a tento pohyb vytvára zvuk.

Bežné elektrostatické konštrukcie používajú tenkú vrstvu s odporovým povlakom na membráne, ale skreslenie môže byť problematické v dôsledku rozdielov v hrúbke tohto povlaku. V novom meniči teda spoločnosť Audeze použila patentovanú tenkovrstvovú polymérovú membránu vloženú do uhlíkových nanorúrok, čím sa podarilo dosiahnuť extrémne nízke skreslenie vďaka rovnomernému rozloženiu náboja v povlaku.

Elektrostatické slúchadlá Audeze CRBN majú meniče z uhlíkových nanorúrok.

Elektrostatické slúchadlá majú tiež „povesť stratosférickej basovej odozvy“ a spoločnosť Audeze sa prirodzene snažila tento problém vyriešiť pomocou kombinácie veľkej vysoko účinnej membrány, väčšieho rozstupu medzi veľkými pevnými statormi a membránou, akusticky transparentným tlmením materiálu a prispôsobenými náušníkmi, ktoré poskytujú „extrémne dobre rozšírenú basovú odozvu až do 20 Hz“, pričom neovplyvňujú výšky.

Na lekárske účely boli slúchadlá CRBN skombinované so systémom snímky/videa s názvom Lumica AV od spoločnosti SMRT Image, aby poskytli audiovizuálny zážitok navrhnutý tak, aby potešil a rozptýlil pacientov, ktorí podstupujú magnetickú rezonanciu.

Ľahký dizajn, „extrémna neutralita“ a presná odozva basov sú samozrejme príťažlivými funkciami aj v spotrebiteľských slúchadlách, takže spoločnosť Audeze vytvorila aj otvorené slúchadlá pre audiofilov, ktoré sú postavené na technológii meniča CBRN.

Elektrostatické audiofilské slúchadlá Audeze CRBN.

Nové elektrostatické slúchadlá CRBN vážia pritom len 300 gramov a sú vybavené materiálmi, akými sú uhlíkové vlákna a zliatina horčíka. Majú frekvenčnú odozvu 20 Hz až 40 kHz, hladinu akustického tlaku viac ako 120 dB a celkové harmonické skreslenie menej ako 0,1 percent.

Dodávajú sa so špeciálne navrhnutým 5-kolíkovým audio káblom DIN a hliníkovým cestovným puzdrom. Sú kompatibilné so všetkými 580-voltovými zosilňovačmi Pro Bias typu Stax. Tieto audiofilské slúchadlá sú k dispozícii na špeciálnu objednávku za odporúčanú maloobchodnú cenu 4 500 dolárov.

Elektrostatické audiofilské slúchadlá Audeze CRBN.