Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne spotrebiče LG spĺňajú nové prísne energetické kritériá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi nie je veľa takých spotrebiteľov, ktorí by si nevšimli zmeny v oblasti energetických štítkov. Po novom už spotrebiče v triede A s niekoľkými pluskami nenájdete. Výrobcovia však aj naďalej znižujú energetickú náročnosť zariadení. Je to aj príklad juhokórejského LG, ktorého spotrebiče z bielej techniky si okrem energetickej efektívnosti prinášajú aj viaceré inovácie.

Juhokórejský výrobca si pre tento rok prichystal aktualizované chladničky InstaView Door-in-Door, ktoré sa okrem úpravy dizajnu môžu pochváliť viacerými vylepšenými technológiami a funkciami. Azda najvýraznejším vylepšením je až o 23 percent väčší sklenený panel InstaView.

„InstaView výrazne znižuje straty studeného vzduchu tým, že eliminuje potrebu otvárať dvere. Jednoducho stačí len 2 krát poklepať na bezpečnostné sklo, citlivé na dotyk a v chladničke sa vám rozsvieti LED svetlo. Takto máte dokonalý prehľad o obsahu chladničky, a to aj bez toho, aby ste ju museli otvárať,“ hovorí Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Keď už má používateľ jasno v tom, čo by si dal pod zub, môže mu prísť vhod aj praktická technológia s názvom Door-in-Door, ktorá tiež svojim dielom prispeje k menším únikom studeného vzduchu.

„Technológia Door-in-door poskytuje rýchly a jednoduchý prístup k vašim obľúbeným nápojom a potravinám. V jednoduchosti to môžeme preložiť ako dvere vo dverách. V praxi to znamená, že do tohto priestoru si môže používateľ vložiť jedlá a nápoje, ktoré používa najčastejšie a dostane sa tak k nim bez toho, aby musel otvárať veľké dvere chladničky. Aj takto sa znižuje spotreba elektrickej energie.“

Chladničky LG InstaView Door-in-Door obsahujú i systém LINEARCooling. Ten minimalizuje kolísanie teploty, ktoré môže spôsobiť znehodnotenie potravín. Technológia DoorCooling má zasa na starosti distribúciu silného prúdu chladného vzduchu zo strategicky umiestnených vetracích otvorov.

„Samotná technológia DoorCooling dokáže pomôcť k rovnomernejšiemu chladeniu v chladničke, a to o viac ako 30 percent. Deje sa to pomocou prieduchov, ktoré sa nachádzajú v prednej časti chladničky. Potraviny zostávajú dlhšie čerstvé, keďže teda technológia pomáha udržiavať rovnomernú teplotu.“

Za všetkým pritom stojí takzvaný invertorový lineárny kompresor, ktorý sa stará o udržiavanie konštantnej teploty vo vnútri spotrebiča. Inovácie mu pritom pomohli ubrať na hlučnosti, no pochváliť sa môže aj dlhšou životnosťou.

„Vďaka jedinečnému mechanizmu priameho prenosu môže lineárny kompresor presne ovládať rýchlosť aj vzdialenosť častí kompresora. Znamená to, že chladnička môže rýchlo a efektívne dosiahnuť a udržiavať ideálnu teplotu. Kolísanie teploty zostáva v rozmedzí ± 0,5 stupňov Celzia. A vďaka menšiemu počtu trecích bodov sa kompresor aj menej opotrebováva a má nižšiu spotrebu energie. Chladnička je tak výnimočne odolná a hlavne tichá.“

Inovatívnym chladničkám nechýbajú ani rôzne inteligentné funkcie, ktoré zaistí prepojenie chladničky s mobilnou aplikáciou LG ThinQ.

„Vybrané modely chladničiek je možné ovládať aj na diaľku. Pomocou kompatibilného smartfónu a aplikácie LG ThinQ si môže používateľ odkiaľkoľvek nastaviť teplotu, aby bola chladnička napríklad pripravená aj na uskladnenie veľkého nákupu. Rovnako si môže na diaľku aj diagnostikovať stav svojho zariadenia.“

LG do svojho širokého portfólia bielej techniky zaradilo dokonca aj model chladničky InstaView s rozpoznávaním hlasu, ktorý získal prestížne ocenenie CES 2021 Innovation Awards. No juhokórejskí vývojári sa svojim chladničkám rozhodli pridať aj ďalšie šikovné vylepšenia.

„Popri technológiách sme pri jednotlivých modeloch vylepšili aj ergonómiu používania. Súčasťou spotrebičov je tak aj držiak na víno a sklopná polica, ktoré zjednodušujú odkladanie potravín, zvyšujú flexibilitu priestoru a zlepšujú usporiadanie v chladničke.“

V roku 2021 v marci zaviedla Európska únia nové energetické štítky, ktoré okrem klasifikácie spotreby energie poskytnú spotrebiteľom viac informácií ako tie staré. Okrem chladničiek sú aj ďalšie spotrebiče z bielej techniky LG na túto prísnejšiu klasifikáciu dobre pripravené.

„Nové štítky sú založené na jednoduchšej stupnici od A po G, čo uľahčí porovnávanie energetickej účinnosti rôznych výrobkov. Sú už jazykovo univerzálne, čo je na vnútornom európskom trhu s 24 úradnými jazykmi priam nevyhnutné. Užitočné pre spotrebiteľa je aj to, že štítky obsahujú aj ikony s informáciami, ako je napríklad kapacita alebo rozmery výrobku, úroveň hluku či spotreba vody,“ dopĺňa Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Nové chladničky InstaView Door-in-Door z dielne juhokórejského výrobcu LG dostali do výbavy množstvo inovatívnych technológií, vďaka ktorým zostanú potraviny dlhšie čerstvé. Užitočné funkcie, či inteligentné možnosti ovládania, z nich potom robia efektívne spotrebiče, ktoré prispejú k zvýšeniu pohodlia používateľov.