Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG prináša evolúciu do televízorov s obrazovou technológiou OLED

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Televízory sú pre mnohých z nás centrom domácej zábavy. A vývojári preto do nich integrujú inteligentné funkcie a inovatívne obrazové technológie. V tejto oblasti nepochybne hrá prím technológia OLED, ktorú sa juhokórejskí vývojári rozhodli ešte o kúsok vylepšiť. Ich najnovšie OLED televízory sa tak môžu pochváliť nielen vernými farbami, ale aj už štvrtou generáciou obrazového procesora, ktorý sa postará o rýchle spracovanie obrazu, aby bol zážitok zo sledovania čo najintenzívnejší.

Mnohí výrobcovia televízorov sa snažia inovovať obrazové technológie, ktoré sú založené na LED paneloch. Tie využívajú zadné podsvietenie, no napriek pokroku v tejto oblasti majú stále svoje limity. Aj preto juhokórejské LG stavilo najmä na obrazový panel OLED, ktorý má vďaka organickým diódam viacero výhod.

„Technológia OLED si na rozdiel od iných prináša samo svietiace pixely. Znamená to, že nepotrebuje žiadne podsvietenie, keďže každý jeden bod vyžaruje vlastné svetlo. Na rozdiel od televízorov LED, ktoré teda obmedzuje technológia podsvietenia, si modely našich OLED televízorov prinášajú vernosť farieb a zároveň aj inovatívne dizajnové možnosti, keďže vďaka absencii podsvietenia sú mimoriadne tenké,“ vysvetľuje Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Keďže sa v OLED paneloch dá každý jeden obrazový bod ovládať samostatne, obraz sa môže pochváliť čiernymi plochami, ktoré sú mimoriadne tmavé a nie sivé ako v prípade LED panelov. Navyše aj kontrast je oveľa výraznejší ako pri iných obrazových technológiách, čo prispieva k zvýšenej kvalite obrazu.

„Čo sa týka kvality obrazu, technológia OLED má v porovnaní s technológiou LED jasne navrch. Milióny samosvietiacich bodov sa dokážu zapínať a vypínať a pomôžu tak vytvoriť dokonalú čiernu a nekonečný kontrast. Táto čierna je rozhodne lepšia ako pri mini-LED a LED televízoroch. Nepomôže tomu ani to, ak sa LED podsvietenie rozdelí na niekoľko tisícov zón. Zatiaľ platí, že akékoľvek LED televízory sú v tieni modelov OLED.“

No nie je to len ostrý obraz a čierno-čierna farba. OLED technológia dokáže zobrazovať živé a čo najrealistickejšie farby. LG si to dokonca nechalo preveriť nezávislými testami.

„Globálna testovacia spoločnosť Intertek potvrdila, že obrazovky LG OLED majú 100 % vernosť farieb. Znamená to, že farby, ktoré vidíte na obrazovke, sú najvernejšou možnou reprodukciou farieb pôvodného obrazu. Nech už teda sledujete akýkoľvek obsah, zobrazenie zodpovedá zámeru jeho autora. So 100% farebným rozsahom dokážu naše OLED televízory vyjadriť 100% spektra DCI-P3 v 3D farebnom priestore, ktorý pokrýva celý rozsah jasu televízora. Znamená to, že farby zostanú živé a realistické s plnou sýtosťou bez ohľadu na to, aký jasný alebo tmavý je displej.“

Juhokórejskí vývojári sa venujú OLED panelom už dlhé roky a svoje skúsenosti premietli aj do nového obrazového panela s názvom OLED evo, ktorý je ďalším krokom vo vývoji tejto technológie. Sekunduje mu pritom najnovšia generácia obrazového procesora.

„LG OLED evo nastavuje nový štandard v televízoroch. Panel OLED novej generácie, v kombinácii s výpočtovým výkonom procesora Alpha 9 štvrtej generácie, posúva zážitok zo sledovania na novú úroveň. Prepracovaný panel obsahuje ďalšiu vrstvu a nové materiály. Optimalizovaná štruktúra vylepšuje vlnové dĺžky svetla pre lepšiu účinnosť, zatiaľ čo procesor Alpha 9 vyladí obraz na nový panel a dokáže vylepšiť všetko, čo sledujete. Výsledkom je jasnejší a ostrejší obraz a maximálny zážitok zo sledovania.“

Vďaka novému procesoru Alpha 9 je aj rýchly a dynamický pohyb bez rozmazania, či artefaktov. OLED televízory tak môžu poslúžiť aj ako veľké obrazovky pre hranie hier, no plynulosť obrazu určite ocenia i nadšenci akčných filmov či športoví fanúšikovia.

„Na našich OLED televízoroch uvidí používateľ každú akciu rovnako ako v skutočnosti. Rýchle športové súboje majú vďaka inováciám plynulý pohyb. Je to akoby ste sedeli na zápase v prvom rade. Máme aj funkciu športového upozornenia. Tá dokáže informovať o zaujímavých okamihoch pred zápasom, počas neho aj po ňom. Používateľ sa tak už nemusí báť, že mu ujdú dôležité zápasy obľúbených družstiev, keď sleduje iný obsah.“

Aby bol zážitok zo sledovania obsahu či z hrania hier čo najintenzívnejší, dostali OLED televízory LG do vienka aj technológiu Dolby Vision IQ. No myslelo sa aj na poriadne ozvučenie.

„Technológia Dolby Vision IQ inteligentne upravuje nastavenia obrazu na základe žánru obsahu a okolitého prostredia, zatiaľ čo technológia Dolby Atmos prináša viacrozmerný priestorový zvuk. Ide o inovatívnu kombináciu, ktorá sa postará o zážitok, ktorý pripomína sledovanie v kine,“ dodáva Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Vďaka pokročilým technológiám a štýlovému dizajnu sa môžu televízory z dielne LG stať ozdobou nejednej modernej domácnosti. Ku kino zážitku v pohodlí obývačky pritom prispeje aj čo najvernejšie farebné zobrazenie, vysoký kontrast, priestorové ozvučenie či výkonný obrazový procesor.