Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi sa pridáva k svorke s agilným štvornohým robotom CyberDog

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky elektronický gigant Xiaomi predstavil svojho prvého komerčného štvornohého robota s názvom CyberDog, ktorý je rozhodne inšpirovaný našimi štvornohými miláčikmi. Je dosť podobný pôsobivému štvornohému robotovi Spot od spoločnosti Boston Dynamics, no stojí len zlomok ceny.

Štvornohý robot CyberDog je vybavený servomotormi, ktoré mu umožňujú bežať rýchlosťou až 11,5 km / h, a obsahuje množstvo kamier a senzorov, ktoré mu umožňujú sa navigovať okoo prekážok s presnosťou na centimetre. Patria sem dotykové senzory, moduly GPS, ultrazvukové senzory, širokouhlá kamera s rybím okom a interaktívne kamery s umelou inteligenciou, pomocou ktorých je možné robota vycvičiť prostredníctvom algoritmov počítačového videnia, aby sa dokázal zorientovať v rôznych prostrediach.

Štvornohý robot Xiaomi CyberDog.

Robot je mimoriadne agilný, dokáže stáť na zadných nohách, prevracia sa na zemi ako pes či dokonca predvedie premet vzad. Je schopný rozpoznať držanie ľudského tela a tváre, a preto môže nasledovať svojho majiteľa alebo iné subjekty. Bude tiež reagovať na hlasové príkazy prostredníctvom poľa so šiestimi mikrofónmi a dá sa ovládať pomocou aplikácie pre smartfóny alebo diaľkového ovládača, ktorý je súčasťou balenia.

Srdcom robota je superpočítač Nvidia Jetson Xavier NX, ktorý robota sprevádza rôznymi úlohami a údaje zhromaždené jeho senzormi sa ukladajú na integrovaný SSD disk s kapacitou 128 G.

Štvornohý robot Xiaomi CyberDog.

Spoločnosť Xiaomi postavila štvornohého robota CyberDog ako platformu s otvoreným zdrojovým kódom, na ktorej môžu vývojári pracovať, aby sa robot mohol dať využiť v rôznych aplikáciách. Dodáva sa s tromi portami USB typu C a HDMI portom, ktorý pojme ďalší hardvér, ako môžu byť vyhľadávacie svetlá, panoramatické kamery či technológia LiDAR, čo je len niekoľko príkladov. Pre tento účel, a nie pre široký spotrebiteľský trh, bude vydaných 1 000 jednotiek „robotickým nadšencom“, každá za cenu 9 999 CNY (približne 1 315 EUR).

Štvornohý robot Xiaomi CyberDog.