Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá robotická kosačka Segway používa GPS na udržanie kurzu

Prvá robotická kosačka Segway používa GPS na udržanie kurzu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Segway-Ninebot najnovšie vstúpila do segmentu autonómnych kosačiek na trávu s robotickým riešením, ktoré ide o niečo ďalej než väčšina ostatných. Model s názvom Navimow sa totiž v záhradách naviguje s vysokou presnosťou pomocou GPS. Vyznačuje sa tiež ticho prevádzkou a jednoduchou údržbou.

Nová robotická kosačka Segway Navimow sa pridáva k bezdrôtovým modelom autonómnych kosačiek, pričom sa spolieha na riešenie založené na GPS, ktoré výrobca nazýva ako Extra Fusion Locating System. Majitelia použijú sprievodnú mobilnú aplikáciu na vytýčenie virtuálnej hranice pre robotického záhradníka a Navimow potom používa vstavané pohybové senzory v prednom nárazníku na pohyb po trávniku s presnosťou polohovania len 2 centimetre od hraníc. Ak by bola hranica porušená, používateľ o tom dostane upozornenie na svoj smartfón.

Robotická kosačka Segway Navimow.

Kosačka je vybavená piatimi bezpečnostnými senzormi, ktoré jej umožňujú detegovať prekážky a navigovať ju po trávniku. Motor v náboji kolesa ju poháňa v stúpaniach až o 45 percent. K dispozícii bude v niekoľkých variantoch, aby vyhovovala trávnikom rôznych veľkostí. Najvyšší model získal pritom 10,4 Ah batériu, ktorá umožňuje kosačke pokryť až 3 000 metrov štvorcových trávnika na jedno nabitie. Ak sa však batéria blíži k vybitiu alebo kosačka deteguje dážď, vráti sa sama do nabíjacej stanice a potom neskôr pokračujte tam, kde prestala.

Robotická kosačka Segway Navimow.

Systém Navimow dokáže pracovať pri hladine hluku len 54 dB, čo je o niečo viac ako polovica hladiny hluku bežnej kosačky. Je vybavený ofsetovými nožmi, ktoré dosahujú až k okrajom, a nastaviteľnou výškou kosenia trávy, aby sa trávnik dal udržiavať v požadovanej výške. Kosačka je odolná voči vode v štandardne IPX6, takže sa dá v prípade potreby jednoducho opláchnuť.

Robotická kosačka Segway Navimow.

Spoločnosť Segway-Ninebot uvádza štyri verzie robotickej kosačky Navimow, pričom najvyšší model H3000E s 10,4 Ah batériou dostal cenovku 2 500 EUR. Základný model H500E obsahuje 5,2 Ah batériu a je vhodný pre trávniky s rozlohou do 500 metrov štvorcových. Stojí 1 199 EUR, pričom ceny ďalších dvoch modelov pre väčšiu rozlohu sú 1 499 EUR a 2 000 EUR.

Robotická kosačka Segway Navimow.