Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 90

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Boxerské rukavice Aqua môžu nahradiť veľký a ťažký boxovací vak. Obsahujú totiž vlastné malé vaky, ktoré sa naplnia vodou. Kedykoľvek potom nositeľ vykoná úder, odpor, ktorý vytvára voda vo vnútri rukavíc, by sa mal podobať skutočnému tréningu boxu oveľa viac, ako keby boli rukavice jednoducho vybavené statickými závažiami. Výrobca tvrdí, že ide o veľmi podobný pocit, ako keď sa počas boja v ringu hromadí vo svaloch kyselina mliečna. To by malo napodobniť únavu boxera v neskorších kolách v skutočnom zápase. Boxerské rukavice naplnené vodou navyše pomáhajú budovať sekundárne stabilizačné svaly a nevyžadujú držanie závažia v rukách. No a keďže sa údery nerozdávajú do boxovacieho vaku, je oveľa menšia pravdepodobnosť poranení rúk, paží alebo ramien, spôsobených nárazom.

Čínsky elektronický gigant Xiaomi predstavil svojho prvého štvornohého robota s názvom CyberDog. Je vybavený množstvom senzorov a kamier, ktoré mu umožňujú sa navigovať okolo prekážok s presnosťou na centimetre, pričom dokáže bežať rýchlosťou až 11,5 km / h. Robot je mimoriadne agilný, dokáže stáť na zadných nohách, prevracia sa na zemi ako pes či dokonca predvedie premet vzad. 1:33 Rozpozná držanie ľudského tela a tváre majiteľa alebo iných subjektov. Môže tiež reagovať na hlasové príkazy a dá sa ovládať pomocou mobilnej aplikácie alebo diaľkového ovládača. Štvornohý robot CyberDog je postavený ako platforma s otvoreným zdrojovým kódom, na ktorej môžu pracovať ďalšie vývojárske tímy, aby sa dal robot využívať v rôznych aplikáciách.

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu vyvinul nositeľné zariadenie, ktoré sa dá pripevniť na končeky prstov, aby mohlo využívať výhody viac ako tisíc potných žliaz na každom končeku prsta. Tento tenký a ohybný pásik môže pripomínať náplasť, pričom sa skladá z elektród vyrobených z uhlíkovej peny, ktoré absorbujú pot z prsta. Pomocou vstavaných enzýmov sa potom spúšťajú chemické reakcie, čo zasa generuje elektrickú energiu, ktorá sa ukladá v malom kondenzátore. Energia sa generuje potením a pohybom, napríklad pri ťukaní na displej smartfónu, používaní počítačovej myši a klávesnice, či pri šoférovaní auta. Technológia môže fungovať dokonca aj počas spánku. V budúcnosti by tak mohla napájať rôzne nositeľné zariadenia a monitorovacie senzory bez batérie.