Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 95

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Fľaša na vodu s názvom WAATR je schopná upraviť vodu z akéhokoľvek verejného zdroja tak, aby bola v čase pitia vždy čistá, čerstvá a bezpečná. Po naplnení vodou stačí na vrch fľaše priskrutkovať veko, ktoré obsahuje dva UV-C LED sterilizátory. Tie sa potom každú hodinu aktivujú a ultrafialovým svetlom likvidujú široké spektrum baktérií a vírusov, až kým používateľ túto funkciu nevypne. Vymeniteľná filtračná kazeta, ktorá sa vkladá do veka, potom počas pitia z vody odfiltruje chemikálie a drobné častice. Veko obsahuje aj informačné LED diódy. Modré svetlo označuje sterilizáciu, červené upozorní na potrebu nabitia batérie a zelené svetlo pripomenie používateľovi, že by sa mal napiť. Prázdne a suché vnútro fľaše sa môže použiť aj na sterilizáciu drobných vecí, ako sú napríklad kľúče či menšie smartfóny.

Čínska spoločnosť DJI predstavila už piatu generáciu ručného stabilizátora pre smartfóny. Model OM 5 sa môže pochváliť 3-osovou stabilizáciou, ktorá vyhladí zábery počas nakrúcania v pohybe, zatiaľ čo technológia ActiveTrack 4.0 udrží objekt v zábere vďaka vylepšenému algoritmu a podporuje až 3-násobné priblíženie. Vývojári pridali aj vstavanú teleskopickú selfie tyč, ktorá sa môže natiahnuť až na 215 milimetrov. Tá umožní ľahšie snímanie v selfie režime alebo sa vďaka nej dá dostať bližšie k akcii a používateľ môže vytvárať zábery v zaujímavých uhloch. K dispozícii je aj niekoľko režimov pre nakrúcanie časozberných videí, ako aj možnosti panorámy a rôznych efektov. Voliteľná magnetická svorka pre smartfón navyše dodá možnosť osvetlenia selfie záberov.