Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické štítky Nudge môžu znížiť plytvanie potravinami

Elektronické štítky Nudge môžu znížiť plytvanie potravinami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takmer každý má skúsenosť s tým, že v chladničke našiel zabudnuté jedlo, ktoré sa pokazilo skôr, ako sa skonzumovalo. Systém Nudge Tag je však navrhnutý tak, aby sa to nestalo, k čomu využíva technológiu elektronických štítkov s meniacimi sa farbami.

Systém Nudge Tag, vyvinutý americkou startup spoločnosťou Tugiba, pozostáva z dvoch hlavných častí. Prvou z nich je zariadenie s názvom Puck pripojené ku cloudu, ktoré je magneticky pripevnené na prednej strane dverí chladničky. Druhú časť tvorí viacero elektronických štítkov, ktoré sa dajú zavesiť alebo prichytiť na potraviny.

Zariadenie Puck umožní nastavenie systému elektronických štítkov Nudge Tag.

Keď používateľ po prvýkrát vkladá potravinu do chladničky, začne otočením číselníka na Pucku. Na digitálnom displeji pritom nastavuje číselný údaj, ktorý ukazuje, koľko dní zostáva pred uplynutím doby spotreby danej položky. Potom stačí stlačiť tlačidlo na jednom zo štítkov, ktoré sa nachádzajú blízko Pucku, pre spárovanie prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth. Takto sa nastavené údaje prenesú do daného štítku.

Nakoniec sa tento štítok pripevní k potravine, ktorá je umiestnená vo vnútri chladničky. Zakaždým, keď sa dvere chladničky následne otvoria, zariadenie Puck zaznamená pohyb a zareaguje bezdrôtovým spustením všetkých aktuálne aktívnych štítkov, ktoré sa rozsvietia jednou z troch farieb. Zelená znamená, že zostáva dostatok času na konzumáciu potraviny, žltá znamená, že by sa mala čoskoro skonzumovať a červená znamená, že uplynula doba minimálnej spotreby.

Elektronické štítky sa s Puckom spájajú prostredníctvom Bluetooth.

LCD dotyková obrazovka na zariadení Puck a sprievodná mobilná aplikácia navyše zobrazujú počet štítkov, ktoré sú aktuálne priradené k potravinám, spolu so stavom farby každého štítku. Lítium-polymérová batéria v Pucku by mala údajne vydržať približne 15 dní na jedno nabitie, zatiaľ čo vymeniteľná gombíková batéria v každom štítku by mala vydržať až jeden rok.

Systém Nudge Tag je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Za predpokladu, že sa dostane do výroby, podporou vo výške 109 dolárov získate balík pozostávajúci z jedného zariadenia Puck a šiestich štítkov. Súprava s jedným Puckom a 12 štítkami si vyžaduje podporu v sume 148 dolárov. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na júl 2022.

Elektronické štítky Nudge Tag farebne určujú či sa dá potravina skonzumovať alebo už prekročila dátum minimálnej spotreby.