Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Práčky a sušičky LG výrazne urýchlia proces od čistenia až po používanie odevov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že práčky, vo svojej mechanickej podobe, si svoju históriu píšu od 19. storočia? V podstate sa odvtedy ich základný princíp fungovania nezmenil. Voda sa spojí s čistiacim prostriedkom a prostredníctvom opakovaných pohybov bubna sa snaží táto zmes zbaviť látky nečistôt. To, čo sa však úplne zmenilo sú technológie, ktoré v tom pomáhajú. Každým rokom sa ich snaží vylepšiť aj juhokórejský výrobca LG, a to aj spolu s modernými sušičkami bielizne, ktoré celý proces, od čistenia až po používanie odevov, výrazne urýchlia.

Na konci roka 2021 nie je žiadnou novinkou, že aj výrobcovia domácich spotrebičov museli upraviť označovanie energetických štítkov. Zaniklo niekoľko tried „A“ s rôznym počtom plusiek a zostala teda len jediná trieda „A“. A práve v nej sa udržali aj viaceré modely z dielne LG.

„Práčky LG sme dokázali inovovať tak, že sú výrazne energeticky úsporné. Niektoré sa tak môžu pochváliť takzvaným trojitým A, ktoré získali za energetickú účinnosť, odstreďovanie a úroveň hlučnosti,“ hovorí Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

No popri menšej spotrebe elektrickej energie a nižšom množstve potrebnej vody sa výrobca výrazne povenoval technológiám, ktoré zvyšujú i účinok prania. Moderné stroje však dostali k dispozícii aj vodnú paru, ktorá je základom ekologickej dezinfekcie.

„Technológia LG Steam zničí až 99,9% alergénov ako sú napríklad aj prachové roztoče. A práve tie môžu spôsobovať alergie alebo respiračné ochorenia.“

Keďže sú podľa niektorých zdrojov molekuly pary až 1600 krát menšie ako molekuly vody, dokážu sa dostať naozaj všade, do každého záhybu oblečenia. Pomáha to prinášať nielen lepšiu dezinfekciu, ale aj efektívnejšie pranie nečistôt.

„Našu parnú technológiu sme v najnovších modeloch ešte viac vylepšili. Volá sa Steam+ a tiež ju ocenia predovšetkým alergici, ale aj náročnejšie gazdinky. Redukuje totiž pokrčenie bielizne a zvyšuje účinnosť prania.“

K maximalizácii účinkov prania pritom prispieva aj motor Inverter Direct Drive, ktorému asistuje dokonca akási umelá inteligencia. Tá pomáha práčkam rozpoznať mäkkosť tkaniny a vďaka tomu nastaví optimálny cyklus prania, čo podľa výrobcu vedie k vyššej ochrane textílií o 18%.

„Naše zariadenia sme vybavili aj zaujímavým pracím programom, ktorý trvá len 39 minút. S technológiou TurboWash 360˚ tak bude aj za takýto čas bielizeň dôkladne vypratá. Využívame tu 3D trysky na sprchovanie bielizne v 4 smeroch. Trysky sú pritom v bubne umiestnené tak, aby prúd vody pokryl každý kúsok oblečenia.“

No a keď je bielizeň vypratá, musí buď čakať na vysušenie na stojane alebo tento proces urýchli sušička. Aj pri nej dokázal koncern LG niektoré veci inovovať.

„V rámci technológie Eco Hybrid dávame používateľovi na výber, či si chce bielizeň vysušiť bežným spôsobom za kratší čas alebo si radšej vyberie EKO mód. Práve pri ňom hrá hlavnú úlohu integrované tepelné čerpadlo, ktoré vytvorí menšiu teplotu, teda do 55 stupňov Celzia, a tým ušetri až 50% energie oproti bežnému módu.“

Ani čistenie sušičky nezostalo nepovšimnuté. Vývojári venovali pozornosť najmä kondenzátoru, kde sa hromadia miniatúrne čiastočky oblečenia. Kým bežne treba túto časť sušičky čistiť, v moderných strojoch LG sa to robí automaticky. Postará sa o to oplachovanie vodným sprejom, ktoré sa samovoľne spúšťa až 3 krát počas jedného sušiaceho cyklu. Takto je zabezpečený trvalý sušiaci výkon.

„Sušičky sú navyše, vďaka technológii LG ThinQ, ešte inteligentnejšie. Umožňuje im všetko, od nastavenia správneho cyklu sušenia až po stiahnutie nových programov. Vďaka Wi-Fi pripojeniu je pre používateľa interakcia so spotrebičom úplne jednoduchá a zároveň umožňuje prístup k najnovším inováciám.“

Zaujímavá je aj interakcia samostatnej sušičky s práčkou. Pomocou funkcie Inteligentné párovanie totiž sušička nastaví program sušenia bielizne automaticky, podľa posledného pracieho programu. No koncern má vo svojom portfóliu aj inovatívny spotrebič, ktorý obe tieto zariadenia spája do jedného.

„Sme hrdí na naše kombo, teda na práčku s integrovanou sušičkou. Najnovšie technológie z oboch svetov tak môže mať používateľ v jedinom zariadení. Takto sa v domácnosti šetrí miesto a vytvára sa viac priestoru pre rodinu,“ dodáva Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Inovácie tak prinášajú moderný spôsob starostlivosti o bielizeň. Dokážu pomôcť efektívnejšie odstrániť nečistoty z odevov a zároveň im predlžujú životnosť. No a v neposlednom rade, aj vďaka ekologickému prístupu LG, pomôžu ušetriť v domácom rozpočte pri spotrebe elektrickej energie.