Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 106

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Len čo opadne sneh na horách a bude sa hlásiť jar, mnohí zbalia ruksaky a šup na túry po horách. Nakoniec, niektorým to nerobí problém ani v zime. Čo však v prípade, ak sa so svojou výkonnosťou prepočítate a z peknej prechádzky sa môže stať otravný výlet. Aby to tak nebolo, môže byť riešením zaujímavá technológia.

Hongkonskí vývojári z Enhanced Robotics vytvorili exoskeleton pre spodnú časť tela s názvom Sportsmate 5, ktorý sa nosí okolo pása a oboch stehien. Vzduchové kapsy na vnútornej strane pása sa pritom elektricky nafúknu, aby sa zabezpečilo jeho pohodlné a priliehavé uchytenie. Sportsmate 5 sa dá potom použiť ako motorizovaný pomocník napríklad pri pešej turistike na dlhé vzdialenosti. Senzory pritom detegujú používateľove pohyby pri kráčaní a okamžite reagujú spustením jedného z dvoch motorov zariadenia, aby zdvihli príslušnú nohu a posunuli ju dopredu. No exoskeleton sa dá použiť aj pri cvičení. Rovnaké motory, ktoré predtým poskytovali zosilnenie, budú v druhom režime generovať odpor. Vďaka tomu bude musieť nositeľ vyvinúť väčšie úsilie, aby mohol pohybovať nohami.

Koncept autonómneho elektrického doručovacieho vozidla Leopard je založený na existujúcej modulárnej platforme z dielne spoločnosti REE. Tá má plochý podvozok, ktorý pripomína skejtbord, a môžu sa na ňom vymieňať rôzne účelovo špecifické karosérie. Podvozok obsahuje batérie a všetky komponenty motora, riadenia, odpruženia a bŕzd. Medzi karosériou a týmito jednotkami nie je žiadne priame mechanické spojenie. Namiesto toho sú elektricky ovládané prostredníctvom technológie drive-by-wire. Samotné vozidlo Leopard má dĺžku 3,4 metra, šírku 1,4 metra a váži 2 tony. Nákladný priestor so zníženou podlahou má kapacitu až 5 metrov kubických. Autonómne elektrické vozidlo je pritom schopné si nájsť cestu mestskými ulicami až k miestu doručenia zásielky pomocou GPS a senzorov, vrátene modulov LiDAR.