Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 107

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Možno sa to nezdá, ale v systéme odletu lietadiel sa hrá doslova so sekundami. Stačí mierne zaváhanie pilota a pomalší presun na odletovú dráhu, a v ďalšej premávke prichádza k oneskoreniu. Aj tu by však mohla pomôcť automatizácia v podobe inovatívneho zariadenia, ktoré si stojí za tým, že dokáže zvýšiť priepustnosť letiska.

Technológia Aircraft Towing System môže pomôcť ušetriť palivo pri rolovaní na letiskovej dráhe, čím sa zníži aj množstvo emisií uhlíka. Systém je založený na prekrytých kanáloch, ktoré sú vytvorené v strede dráh a odbavovacích plôch. V úzkej medzere s gumovým tesnením sa potom pohybuje motorizovaný jednokoľajový ťahač, ktorý je poháňaný elektronickými koľajnicami po bokoch. Horná časť je spojená s ťažným vozíkom, ktorý je na povrchu letiskovej dráhy. Keď lietadlo potrebuje rolovať, jednotka sa presunie k jeho predným kolesám a pilot presunie kolesá na ťažný vozík. Kliny na vozíku udržia koleso na mieste a systém potom podľa potreby ťahá alebo tlačí lietadlo po letiskovej dráhe. Celý systém je automatizovaný a mohol by zvýšiť priepustnosť lietadiel na letiskách až o 30 percent.

Elektrické robotické vozidlo Rook, s pohonom všetkých šiestich kolies, je špeciálne navrhnuté ako autonómny systém pre rôzne vojenské misie. Môže tak napríklad pomáhať s dodávaním zásob, či s evakuáciou zranených. Vie tak zhromažďovať spravodajské informácie, k čomu využíva aj prídavný prieskumný dron. Modulárny dizajn vozidla pritom umožní výmenu dielov na mieste bez potreby vyškolených technikov. Rook sa naviguje autonómne po vopred naprogramovaných trasách, pričom sa pomocou senzorického a komunikačného systému vyhýba prípadným prekážkam. Vozidlo je tiež schopné sledovať a sprevádzať vojakov alebo môže vytvárať konvoje viacerých vzájomne spolupracujúcich vozidiel Rook. K dispozícii je aj možnosť diaľkového ovládania v reálnom čase.

Pravidelné dochádzanie v mestách by mohli uľahčiť aj štýlové elektrické bicykle Annobike A2. Tie sú navrhnuté v dvoch verziách s názvom Bow a Arrow, pričom model Bow má zníženú hornú rámovú trubku, ktorá uľahčí nasadanie aj nižším jazdcom. V oboch prípadoch je použitý rám z hliníkovej zliatiny 6061, ktorý váži relatívne ľahkých 16 kilogramov. S elektrickou asistenciou šliapania do pedálov môže jazdec dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 kilometrov za hodinu. Batéria, ktorá je integrovaná do rámu, poskytne v prípade modelu Bow, dojazd do vzdialenosti približne 70 kilometrov na jedno nabitie. Model Arrow získal výkonnejšiu batériu, ktorá poskytne dostatok energie na prekonanie až 80tich kilometrov na jedno nabitie.