Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné sklá okien zachytia teplo v zime a odrazia ho v lete

Inteligentné sklá okien zachytia teplo v zime a odrazia ho v lete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okná môžu byť dôležité pre prepúšťanie prirodzeného svetla a tepla do miestnosti, no niekedy ho prepúšťajú príliš veľa, alebo naopak vypúšťajú teplo von. Výskumníci z Oxfordu vyvinuli novú inteligentnú povrchovú úpravu okien, ktorú možno za chodu vyladiť tak, aby vyžarovala alebo odrážala teplo zo Slnka v rôznych množstvách, čím sa náklady na vykurovanie a chladenie môžu znížiť až o tretinu.

Kľúčom k novej technológii je materiál na báze chalkogenidu, ktorý mení fázu v reakcii na teplo. V chladnom počasí tento materiál absorbuje infračervené lúče slnečného žiarenia a vyžaruje ich do miestnosti ako teplo. Ale keď je vonku horúco, materiál sa môže prepnúť tak, aby odrážal teplo zo Slnka späť von, čím sa interiér budovy udržiava chladnejší. V oboch prípadoch ide o zníženie používania klimatizácie, ktorá je jedným z najväčších žrútov energie.

Tím tiež do skleneného povlaku vložil malé, priehľadné vykurovacie jednotky, ktoré aktivujú materiál s fázovou zmenou v rôznych stupňoch. S týmto nastavením môže byť povlak podľa potreby nastavený tak, aby vyžaroval alebo odrážal teplo rôznymi rýchlosťami. Napríklad by sa to mohlo nastaviť tak, aby 30 percent materiálu odrážalo teplo, zatiaľ čo 70 percent ho vyžarovalo.

Bez ohľadu na to, v akom stave sa materiál nachádza, stále prepustí rovnaké množstvo viditeľného svetla. Tím odhaduje, že aj vrátane energie potrebnej na doladenie materiálu by okná vybavené týmto druhom skla ušetrili domácnosti alebo budove každoročne 20 až 34 percent spotreby energie v porovnaní s tradičnými oknami s dvojitým zasklením.

Tím hovorí, že tento nový dizajn by mal byť relatívne jednoduchý a lacný na implementáciu, no samozrejme si ešte budeme musieť nejaký ten čas počkať, kým sa technológia komercializuje. Výsledky však už teraz ukazujú, že koncept je veľmi sľubný a s ďalším výskumom môže dosiahnuť veľmi dobrú efektivitu. Výskum bol publikovaný v magazíne ACS Photonics.