Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Počítačový systém navrhuje štruktúry z regenerovaného dreva

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je smutné, že hoci naše lesy miznú alarmujúcou rýchlosťou, nové drevené konštrukcie sa zvyčajne vyrábajú z úplne nového dreva. Špeciálny počítačový systém by to mohol pomôcť zmeniť tým, že uľahčí používanie dreva regenerovaného z existujúcich stavieb.

Počítačový systém, ktorý sa v súčasnosti vyvíja vo výskumnom inštitúte ETH Zürich, sa spočiatku používa na vytvorenie súpisu všetkých kusov dreva, ktoré sa používateľom podarilo získať z budovy alebo inej stavby určenej na demoláciu. Toto drevo môžu tvoriť aj kusy, ktoré zostali zo stavebných projektov.

Každý kus dreva je označený jedinečným kódom QR.

Po zaznamenaní rozmerov všetkých kusov používateľ určí druh a veľkosť konštrukcie, ktorú chce postaviť. Systém reaguje vygenerovaním návrhu konštrukcie, ktorej geometria a rozmery vychádzajú z dostupného regenerovaného dreva. Každý kus dreva má laserom vypálený jedinečný QR kód, takže ho možno ľahko vybrať a priradiť ku konkrétnej časti konštrukcie.

Táto technológia už bola použitá na stavbu geodetickej kupoly.

Pri overovaní funkčnosti koncepcie tejto technológie začal tím ETH demontážou celého poschodia starej garáže v Ženeve, ktorá sa mala čoskoro zbúrať. Kusy dreva sa potom jednotlivo zmerali, odstránili sa z nich klince a iné cudzie predmety, ich údaje sa vložili do počítačového systému a aplikovali sa na ne QR kódy.

Kupola je celá vyrobená z regenerovaných materiálov.

Podľa návrhu vytvoreného systémom na základe dostupného dreva tím potom pokračoval v stavbe geodetickej kupoly, ktorá bola vyrobená výlučne z regenerovaných materiálov. Tím plánuje vytvoriť systém, v ktorom by online digitálna platforma poskytovala informácie o materiáloch použitých v existujúcich budovách. Architekti by tak mohli konzultovať svoje projekty s touto platformou a vychádzať pri svojich návrhoch z materiálov, ktoré budú čoskoro k dispozícii, keď sa budovy zbúrajú.