Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená škola rieši nedostatok škôl na vzdelávanie v Madagaskare

3D tlačená škola rieši nedostatok škôl na vzdelávanie v Madagaskare
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na Madagaskare je vážny nedostatok škôl, pričom podľa neziskovej organizácie Thinking Huts krajina potrebuje približne 22 000 nových škôl, aby sa vyriešila otázka preplnenosti a veľkých vzdialeností, ktoré v súčasnosti študenti prekonávajú. V snahe vyriešiť tento problém vytvorila organizácia prvú zo série plánovaných škôl vytlačených prostredníctvom stavebnej 3D tlačiarne.

Táto prvá škola vytlačená na stavebnej 3D tlačiarni má názov Bougainvillea a nachádza sa v meste Fianarantsoa v južnej časti stredného Madagaskaru. Pôvodne sa plánovalo, že to bude prvá 3D vytlačená škola na svete, hoci ju nakoniec predbehla iná škola v Malawi.

Projekt si od začiatku prešiel niekoľkými zmenami a už nie je vybavený solárnymi panelmi ani zberom dažďovej vody. Tie sa v prípade potreby sa môžu pridať v neskorších verziách, pričom plánovaná strecha z vlnitého plechu bola vymenená za strechu z dreva. Základná forma voštinového včelieho plástu však zostala zachovaná a budova pozostáva z jednoduchého jednopodlažného interiéru s plochou približne 65 m2, v ktorom môže byť približne 30 študentov.

Proces výstavby školy Bougainvillea zahŕňal stavebnú 3D tlačiareň, ktorá vytláčala z dýzy zmes podobnú cementu podľa vzoru, aby sa vytvorili základné steny.

Proces výstavby prebiehal podobne iných architektonických projektoch vytlačených 3D tlačou, a zahŕňal teda vytláčanie zmesi podobnej cementu z trysky podľa vzoru, aby sa počas procesu, ktorý trval 18 hodín, vybudovali základné steny. Madagaskarskí stavitelia potom sami dokončili stavbu pridaním strechy, dverí a okien, ktoré boli vyrobené na mieste, ako aj inštaláciou všetkého potrebného nábytku. Vrátane práce ľudských staviteľov trvalo dokončenie celého projektu tri týždne.

Na dokončenie drevenej strechy Bougainvillea, ako aj na inštaláciu okien a dverí boli zapojení ľudskí stavitelia.

Do budúcnosti sa organizácia Thinking Huts bude snažiť rozšíriť túto prvú školu a postaviť ďalšie tam, kde sú potrebné na celom Madagaskare, prípadne aj inde vo svete. Projekt vznikol v spolupráci so spoločnosťou 14Trees (tá vytvorila aj už spomínanú školu v Malawi), univerzitou Ecole de Management et d'Innovation Technologique a spoločnosťou Defining Humanity.

Bougainvillea je prvou zo série škôl vyrobených 3D tlačou, ktoré sa plánujú na celom Madagaskare.

„Hut v1.0 ("Bougainvillea") sa bude replikovať v mestských aj vidieckych lokalitách, kde je najväčšia potreba, keďže Thinking Huts lokalizuje dizajn na základe spätnej väzby od komunity a environmentálnych aspektov,“ uviedla spoločnosť Thinking Huts. „Ďalším krokom v pláne sú škálované voštinové areály viacerých prepojených budov Hut. Inšpirujú sa včelím úľom a symbolizujú spájanie ľudí do komunity, ktorá prosperuje len vtedy, ak všetci pracujú na spoločnom poslaní. 3D tlač umožňuje znížiť množstvo stavebného odpadu a času.“