Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Strešné krytiny, ktoré slnku nielen odolajú, ale aj zachytia jeho energiu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Túžba po vlastnom bývaní a priamo v peknom rodinnom dome je medzi ľuďmi jedna z najčastejších. Pekný dom pritom tvorí nielen dizajn fasády, ale aj strechy. A tí, čo už v rodinnom dome bývajú, vedia aká dôležitá je zároveň aj funkčnosť strechy. A to nielen v tom, aby odolávala vetru a dažďu. Funkcie strechy pritom posunul ešte o poriadny krok vpred slovenský výrobca systému Terran. Popri dizajne sú jeho krytiny schopné slnku nielen odolávať, ale jeho energiu aj zachytávať. No a to, o čom niektorí vizionári v oblasti elektromobility len hovoria, majú Slováci už dávno k dispozícii pre takmer každý rodinný dom.

Nie každý zrejme vie, že v menšej obci Vlčany dávajú Slováci život zaujímavým strešným krytinám. Za všetkým stojí Tomáš Bábics, ktorý v roku 2000 spustil svoju výrobu a nadviazal tak aj na tradíciu výroby krytín na južnom Slovensku, keďže známymi, ručne vyrábanými, takzvanými „Mészáros škridlami“ sa tu strechy pokrývajú strechy už viac ako 100 rokov.

„V roku 2003 sme sa rozhodli, že tú manufakturálnu výrobu vymeníme na plne automatizovanú výrobu. A tak sme objednali novú linku ktorú sme nainštalovali v roku 2004. A od toho roku 2004 sme začali písať novú históriu našej spoločnosti, keď sme začali vyrábať veľkoformátovú klasickú betónovú krytinu,“ hovorí Tomáš Bábics, konateľ, Mediterran Slovakia.

Dnes sa z viacerých výrobní Meditteranu, dostáva denne na svetlo sveta, spolu až 400 tisíc kusov rozličných strešných krytín. V prvom rade ich delí dizajn, no spája ich funkčnosť a dlhšia životnosť, ako aj vysoká odolnosť voči silným vetrom.

„Životnosť sa pohybuje na úrovni 80 až 100 rokov, čož je niekoľko generácií v porovnaní s ostatnými krytinami. V prípade skladaných krytín, či už betónových alebo keramických, je to tak, že keď je silný vietor, tak vytrhne pár škridiel z plochy, ale v podstate sa tej konštrukcii ako takej nič nestane,“ vysvetľuje Peter Barbuš, obchodný riaditeľ, Mediterran Slovakia.

Pre svoje unikátne produkty si Slováci vytvorili vlastné receptúry. Život škridly sa teda začína presným namiešaním jednotlivých zložiek, ktoré sa spoja v obrovskom mixéry.

„Naše krytiny sa vyrábajú zo stopercentne prírodných materiálov. Hlavná surovina, alebo hlavná tá časť výroby, je založená na cemente. To znamená, že cement, piesok, voda a farbivá na bázi oxidov železa. Frakcia toho piesku je o hodne jemnejšia, pevnosť toho cementu je o hodne vyššie ako štandardne sa používa na stavbách.“

Po namiešaní sa pripravená cementová zmes vytláča do podoby nekonečného pásu, v tvare výslednej krytiny. Ten je následne ostrým oddeľovačom porcovaný na finálnu veľkosť škridle. V ďalšom kroku už do procesu vstupuje farbenie a tak môže mať krytina Terran rôzne farebné kombinácie. Špeciálne farbivo pritom vstupuje aj priamo do cementovej zmesi.

„My pridávame to farbivo práškové aj do tej samotnej zmesi. Nakoľko, aby sme zabezpečili to, že v prípade rezu na tej samotnej streche bola farebnosť aj v tom reze.“

Technológia dokonca umožňuje vytvárať krytiny aj s farebnými prelivmi.

„Všetky naše krytiny sú v podstate dvakrát striekané, aj táto. Len sú tam špeciálne striekacie hlavy, ktoré špeciálne nanášajú tu povrchovú úpravu.“

Potom ako krytina získa farbu, je pripravená na proces niekoľkohodinového sušenia.

„Ide do sušičky materiálu. Tam tento materiál s tým prvým nástrekom je zhruba sedem hodín a dosiahne svoju pevnosť na úrovni nejakých 60-tich percent, čož nám dovolí to, že už ho môžeme bezpečne zabaliť. A tak ako pri iných betónových výrobkoch, tak aj pri krytine platí to, že taký ten čas od toho založenia toho betónu, až po nejakú expedíciu má byť okolo 28 dní. No a toto zreje na tom sklade už zabalené.“

Unikátnosť však dávajú Babicsovci svojim krytinám aj v oblasti povrchovej úpravy, aby boli škridly odolnejšie voči nečistotám.

„Sa snažíme, aby bol ten povrch čo najhladší a prípadné zrážky vždy umyli v podstate ten povrch. Lebo mach sa chytí tam, kde je špina a prach. Ako náhle to zrážky umyjú, tak sa tam ten prach nechytí alebo sa chytí neskôr.“

Meditteran si inovácie preniesol do receptúry aj v podobe istej odolnosti voči Slnku a teda UV žiareniu. Vďaka tomu viac nemusí byť strecha extrémne prehrievaná.

„Máme v portfóliu špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá sa volá Clima Control. Tá škridla sa tak neprehrieva ako štandardná škridla. Rozdiel medzi povrchovou úpravou Clima Control a inými našim povrchovými úpravami je, že pod tou škridlou je rádovo do 10 stupňov nižšia teplota.“

Dôležité je však i prevetrávanie strešnej konštrukcie, a tak sú súčasťou striech i takzvané vetracie škridly. Aj tie sa rozhodli šikovní Slováci inovovať a dali im nový, nenápadný tvar.

„Sú to škridle, ktoré v podstate laik nerozozná od bežnej krytiny. Už to nie sú také tie tie pľuzgiere na streche, ale sú schované tie vetracie škridle. S tým, že sú samozrejme menšie, ich je potrebné väčšie množstvo, ale vznikne jeden taký homogénny celok,“ dodáva Peter Barbuš, obchodný riaditeľ, Mediterran Slovakia.

A aby toho nebolo málo, vývojári sa vo Vlčanoch pohrali aj s myšlienkou ako slnečnú energiu zužitkovať. Keďže Slnko svieti na strechu celý deň, rozhodli sa silu jeho lúčov zachytávať.

„Generon je fotovoltaická krytina, ktorá slúži na výrobu elektrickej energie a momentálne všetci vieme, že ako rastú ceny energií. Výkon jedného Generonu je 15 watt peakov. Ak by sa aj náhodou stalo, že jeden Generon sa znečistí, tak elektronika zabezpečí, že ostatné, ktoré sú zapojené sériovo, budú naďalej vyrábať elektrickú energiu,“ dopĺňa Tomáš Bábics, konateľ, Mediterran Slovakia.

Slovenský Meditteran má teda vo svojom portfóliu technológií viac ako dosť. Z neveľkých Vlčian tak prúdia medzi ľudí inovácie, ktoré dokážu už teraz vylepšiť funkčnosť strechy. A keď sa k tomu pridá i dizajn a vyspelé doplnky, spotrebiteľ má k dispozícii ucelený strešný systém, ktorý dokáže rodinný dom ešte viac spríjemniť.