Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Polymérové tehly vyrobené z priemyselného odpadu sa spájajú bez malty

Polymérové tehly vyrobené z priemyselného odpadu sa spájajú bez malty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stavebníctvo je jedným z najväčších zdrojov emisií skleníkových plynov, preto je hľadanie nových materiálov a metód kľúčovým cieľom. Výskumníci z Flindersovej univerzity teraz vyvinuli nový typ polyméru vyrobeného z priemyselného odpadu, z ktorého sa dajú vytvoriť stavebné tehly, ktoré sa spájajú bez použitia malty.

Betón je mimoriadne univerzálny materiál, ale len výroba cementu je zodpovedná až za 8 % všetkých emisií oxidu uhličitého spôsobených človekom. Túto obrovskú uhlíkovú stopu by bolo možné znížiť nájdením spôsobov, ako do zmesi zapracovať odpadové materiály, ako je drevo alebo staré pneumatiky, použitím iných spojív alebo vývojom úplne alternatívnych materiálov.

Nová štúdia skúma jednu z takýchto alternatív. Tím už predtým vyvinul polyméry vyrobené prevažne zo síry, ktorá zostala z priemyselných procesov, a ktorá by sa mohla použiť na zachytávanie znečistenia ťažkými kovmi alebo na výrobu udržateľnejších hnojív. Teraz sa tieto polyméry začali využívať ako stavebné bloky šetrnejšie k životnému prostrediu.

Polymér sa vyrába zmiešaním síry s rôznym pomerom repkového oleja a dicyklopentadiénu (DCPD). Síra a DCPD sú vedľajšie produkty rafinácie ropy, ktoré v súčasnosti končia v odpade, zatiaľ čo repkový olej možno získať z kuchynského odpadu. Polymér sa zahrieva, formuje a vytvrdzuje do tehál, pričom celý proces spotrebuje oveľa menej energie ako výroba cementu.

Umelecké stvárnenie nových polymérových tehál, ktoré po nanesení katalyzátora v spreji vytvárajú vlastné spojivo.

Skutočne pôsobivé je však to, ako tieto tehly držia pohromade a v podstate fungujú ako vlastná malta bez potreby akéhokoľvek iného lepidla. Vedci tvrdia, že stačí na povrch len nastriekať amínový katalizátor. Ten spôsobí, že väzby síra-síra v tehle sa preskupia a spoja dve tehly dohromady. Katalyzátor reakciu len iniciuje a po spojení sa z tehál odparí. V testoch sa pritom ukázalo, že spojené tehly odolávajú šmykovým silám lepšie ako superlepidlo.

Tím tvrdí, že tehly sú zároveň ľahké a odolné voči vode, kyselinám a iným poveternostným vplyvom, dokonca viac ako bežné tehly a betón. Pri ďalších testoch výskumníci pridali do polyméru uhlíkové vlákna a zistili, že výsledné tehly sú takmer 16-krát pevnejšie.

Hoci je potrebný ďalší vývoj, tím spolupracuje s firmou Clean Earth Technologies, aby sa dopracoval k rozšíreniu polymérových tehál na prípadnú komercializáciu. Výskum bol uverejnený v magazíne Macromolecular Chemistry and Physics.