Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modul FastDry ako energeticky účinný spôsob sušenia vlhkých stien

Modul FastDry ako energeticky účinný spôsob sušenia vlhkých stien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď vnútorné steny navlhnú v dôsledku zatekajúcej strechy, prasknutého potrubia alebo záplav, na ich vysušenie sa zvyčajne používajú ventilátory alebo sálavé ohrievače. Nový modul FastDry však údajne prináša výrazne energeticky účinnejšiu alternatívu.

Zariadenie, ktoré vytvoril nemecký Fraunhoferov inštitút pre stavebnú fyziku, má podobu obdĺžnikového panela, ktorý sa umiestni priamo na danú vlhkú stenu. Medzi dve tienené strany panelu je vložená doska z nehorľavej izolácie z minerálnych vlákien, pričom stredom tejto dosky vedie vykurovací drôt.

Pohľad na rozrezaný modul FastDry s izolačným panelom a vykurovacím vodičom.

Keď panel ohrieva stenu, tekutá voda v materiáli steny sa mení na paru, ktorá sa rozptyľuje zo steny cez priepustné minerálne vlákna a vystupuje do miestnosti. Izolácia zároveň pomáha udržať teplo v stene, čím sa minimalizuje množstvo dodatočného tepla, ktoré musí systém neustále produkovať.

Modul FastDry ohrieva stenu na približne 55 stupňov Celzia a nepretržite monitoruje povrchovú teplotu steny aj množstvo spotrebovanej energie. Dokáže teda monitorovať vlhkosť steny, pretože čím je materiál steny suchší, tým menej energie sa spotrebuje na jej ohrev na cieľovú teplotu. To znamená, že modul sa môže vypnúť a odstrániť zo steny hneď, ako signalizuje, že stena je suchá, namiesto toho, aby zostal zbytočne v prevádzke.

Termokamera zobrazuje nasledovné: V pravej hornej časti, bezprostredne po odstránení modulu FastDry, sa teplo odvádza zo steny. Ostatné segmenty s aplikovaným modulom FastDry držia teplo v stene, a preto si vyžadujú podstatne menej energie.

Podľa výskumníkov si táto technológia vyžaduje len približne 15 % energie potrebnej na vykonanie rovnakej práce pri štandardných infračervených vykurovacích doskách. Navyše, na rozdiel od ťažkých ventilátorov, ktoré sa často používajú na sušenie stien, pracuje ticho.

V súčasnosti sa pracuje aj na flexibilnej verzii modulu FastDry, ktorý by sa mohol ovíjať okolo architektonických prvkov, ako sú stĺpy alebo drevené trámy.

Modul FastDry je údajne pripravený na komerčnú výrobu.