Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stena z pneumatík plnených zeminou sa ukázala byť rovnako pevná ako betón

Stena z pneumatík plnených zeminou sa ukázala byť rovnako pevná ako betón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski výskumníci analyzovali štrukturálne vlastnosti stien vyrobených z vyradených automobilových pneumatík naplnených zeminou, čím poskytli inžinierom určité údaje, s ktorými môžu pracovať, a sprístupnili tak dobre známu techniku recyklácie aj stavebnému priemyslu.

Automobilové pneumatiky sú nočnou morou pre životné prostredie. Sú špinavé na spálenie a ich rozklad trvá stovky rokov na skládkach, kde ich končí strašne veľa. Každý projekt, pri ktorom sa dajú recyklovať je preto prínosom pre životné prostredie.

Ľudia pritom už desaťročia recyklujú použité pneumatiky na steny, ukladajú ich do šachovnicových formácií a zasypávajú ich zeminou. Takéto veci sa dajú vidieť na automobilových pretekoch. Hnutie Earthship ide ešte ďalej a vytvára oporné múry a celé budovy zo stien z pneumatík, ktoré niekedy vyplní betónovou drvinou a rozbitými tehlami, aby sa umožnilo odvodnenie, alebo ich dokonca omietne, aby vyzerali úhľadnejšie. Takéto projekty sú však dosť špecifické.

Výskumníci z Univerzity v Južnej Austrálii videli príležitosť v 55 miliónoch pneumatík, ktoré krajina každoročne zlikviduje. Týchto 450 000 ton toxického odpadu by sa mohlo stať bezplatným stavebným materiálom na použitie v najrôznejších bežných stavebných projektoch, ak by sa preskúmal a zdokumentoval do takej miery, aby ho stavební inžinieri mohli použiť.

„Nedostatok podporných údajov bránil širšiemu využívaniu stien z pneumatík stavebnými inžiniermi a architektmi a my dúfame, že táto štúdia to zmení a rozšíri okruh projektov, v ktorých sa tieto steny používajú,“ povedal Dr. Martin Freney, spoluautor novej štúdie, ktorá podrobuje tieto steny z pneumatík úplnej štrukturálnej analýze. „Stena, ktorú sme testovali, bola prvou svojho druhu, ktorá bola takto vedecky testovaná, a všetky údaje naznačujú, že steny z pneumatík môžu byť mimoriadne pevnými a bezpečnými konštrukciami“.

Výskumníci podrobili steny z pneumatík úplnému inžinierskemu posúdeniu, pričom ich považovali za rovnako konštrukčne pevné ako betónové alebo drevené podvaly.

„Steny z pneumatík sú nielen konštrukčne rovnako pevné ako betónové alebo drevené oporné múry, ale sú aj mimoriadne odolné,“ pokračoval. „Na rozdiel od betónových stien sme zistili, že tieto steny majú schopnosť „odraziť sa späť do tvaru“ po náraze, napríklad pri zemetrasení. A ak sa na vyplnenie pneumatík použije drenážny materiál, napríklad recyklovaná betónová drvina alebo drvené tehly, ponúkajú aj vynikajúce odvodnenie, čo môže byť v mnohých scenároch oporných múrov dôležitým faktorom. Okrem toho použitie recyklovaných výplňových materiálov znižuje vplyv múru na životné prostredie“.

Výskumníci dúfajú, že údaje, ktoré získali, ako aj súvisiace softvérové modely sa použijú na vytvorenie certifikovaných smerníc pre navrhovanie a ustanovenia stavebného zákona, ktoré podporia širšie prijatie tejto ekologickej, aj keď pracovne náročnej, metódy výstavby.

Štúdia je uverejnená v magazíne Engineering Structures.