Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Betón vyrobený z osobných ochranných prostriedkov má až o 22 % vyššiu pevnosť

Betón vyrobený z osobných ochranných prostriedkov má až o 22 % vyššiu pevnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci pokračujú v sľubných pokrokoch v oblasti odolnejších foriem betónu a inžinieri z austrálskej univerzity RMIT už nejaký čas pôsobia na špičke tohto výskumu. Ich najnovší výskum súčasne rieši problém narastajúceho odpadu, ktorý vzniká v dôsledku prebiehajúcej pandémie, a demonštruje formu betónu, ktorá obsahuje rozdrvené osobné ochranné prostriedky (OOP) na zlepšenie jeho vlastností.

Výskumníci z RMIT sa nebáli byť kreatívni pri vymýšľaní nových prístupov k betónu a inšpirovali sa všetkým, od pneumatík cez škrupiny homárov až po oceľovú trosku. V minulom roku tiež ukázali, ako by sa jednorazové rúška na tvár dali spracovať do pevnejšieho recyklovaného betónového kameniva pre výstavbu ciest.

Tentoraz tím rozšíril svoju prácu o ďalšie odpadové produkty pandémie koronavírusu. Podľa výskumníkov sa každý deň na svete vyprodukuje v priemere približne 54 000 ton osobných ochranných prostriedkov a každý mesiac sa na svete vyhodí približne 129 miliárd jednorazových rúšok na tvár. Tento výskum možno odhalil nový spôsob, ako vdýchnuť týmto materiálom druhý život.

Výskumník RMIT Shannon Kilmartin-Lynch s betónom svojho tímu vyrobeným z rozdrvených foriem osobných ochranných prostriedkov.

V rámci troch štúdií tím zapracoval rozdrvené plášte, gumené rukavice a tvárové rúška do betónu v rôznych koncentráciách od 0,1 do 0,25 %. Zistilo sa, že gumené rukavice zvýšili pevnosť betónu v tlaku až o 22 %, zatiaľ čo tvárové rúška ju zlepšili až o 17 %. Drvené plášte medzitým zlepšili pevnosť v tlaku o 15 %, pružnosť o 12 % a odolnosť voči namáhaniu v ohybe až o 21 %.

„Všetci sme videli jednorazové rúška, ktoré znečisťujú naše ulice, ale aj keď sa tento odpad správne likviduje, všetko končí na skládke,“ povedal profesor Jie Li. „S prístupom založeným na obehovom hospodárstve by sme mohli tento odpad udržať mimo skládok a zároveň z týchto materiálov vyžmýkať plnú hodnotu na vytvorenie lepších výrobkov. Je to výhra na všetkých frontoch“.

Vedci z RMIT vyvinuli betón, ktorý obsahuje rozdrvené časti z osobných ochranných pracovných prostriedkov na zvýšenie pevnosti.

Tím sa bude ďalej zameriavať na skúmanie výkonnostných prínosov miešania rôznych položiek OOP a na spoluprácu so zdravotníckym a stavebným priemyslom pri práci na skúškach v teréne.

„Hoci je náš výskum v počiatočnom štádiu, tieto sľubné prvé zistenia sú dôležitým krokom k vývoju účinných recyklačných systémov, ktoré zabránia tomu, aby sa jednorazový odpad z OOP dostal na skládky,“ povedal Dr. Rajeev Roychand, spoluautor štúdie.

Tri štúdie boli nedávno uverejnené v magazínoch Case Studies in Construction Materials, Science of the Total Environment a Journal of Cleaner Production.