Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D vytlačený dom vyrobený z lesných produktov je 100 % recyklovateľný

3D vytlačený dom vyrobený z lesných produktov je 100 % recyklovateľný
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S tým, ako sa po celom svete formujú skupiny a dokonca celé štvrte domov vytlačených 3D technológiou, začína sa zdať, že táto technológia plní svoj prísľub ako zjednodušené riešenie pre nízkonákladové bývanie. Nedávno dokončený projekt posunul túto koncepciu do novej oblasti, keďže 3D vytlačený dom je vyrobený zo 100 % prírodných materiálov, čo umožňuje jeho úplnú recykláciu po skončení životnosti.

Väčšina 3D vytlačených domov je vyrobená pomocou cementu alebo betónu. V rámci procesu 3D tlače sa tieto materiály vytláčajú cez obrovské trysky, aby sa vytvorili steny vrstvu po vrstve, a kombinujú sa s konvenčnejším dreveným rámom na vybudovanie stien a strechy.

Čerstvo dokončený dom BioHome3D je dielom výskumníkov z univerzity v Maine a Národného laboratória Oak Ridge, spolu s Maine Housing a Technologickým inštitútom Maine. Namiesto cementu, betónu alebo nejakého druhu patentovanej malty sú 3D vytlačené steny domu vyrobené z drevených vlákien a prírodných živíc pochádzajúcich z miestneho lesného priemyslu v štáte Maine, rovnako ako jeho podlaha a strecha.

„Vyvíja sa mnoho technológií na 3D tlač domov, ale na rozdiel od BioHome3D sa väčšina z nich tlačí pomocou betónu,“ povedal Dr. Habib Dagher, výkonný riaditeľ Centra pre pokročilé štruktúry a kompozity na univerzite v Maine. „Vytlačia sa však len betónové steny na konvenčne odliatych betónových základoch. Na dokončenie strechy sa používajú tradičné drevené rámy alebo drevené väzníky. Na rozdiel od existujúcich technológií sa BioHome3D vytlačil celý, vrátane podláh, stien a strechy. Použité biomateriály sú 100 % recyklovateľné, takže naše pravnúčatá môžu BioHome3D plne recyklovať“.

Dom BioHome 3D je vyrobený z lokálnych drevných vlákien a bioprísad.

Dom bol vytvorený pomocou rekordnej 3D tlačiarne Univerzity v Maine, ktorá je zodpovedná za predchádzajúcu výrobu najväčšej 3D tlačenej lode na svete. Namiesto typických vstupných surovín, ako sú zmesi podobné cementu, je tlačiareň navrhnutá tak, aby pracovala s obnoviteľnými vstupnými surovinami na biologickej báze, ktoré ako východiskový bod využívajú celulózové nanovlákna pochádzajúce z drevených výrobkov, pričom sa pri udržateľnejšom prístupe využíva dostatok lesov v štáte Maine.

Táto 3D tlačiareň bola použitá na vytvorenie štyroch modulov pre BioHome3D, ktoré boli zmontované na mieste za pol dňa. Jediný elektrikár potom do dvoch hodín sprevádzkoval elektrinu. Hotový prototyp s rozlohou 55,7 m2, ktorý sa nachádza pred Centrom pokročilých štruktúr a kompozitov, je vybavený senzormi na monitorovanie jeho tepelných, environmentálnych a konštrukčných vlastností počas nadchádzajúcej zimnej sezóny. Tieto údaje budú slúžiť ako podklad pre budúce návrhy.