Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Priesvitné aerogélové tehly môžu prekonať nepriesvitné náprotivky

Priesvitné aerogélové tehly môžu prekonať nepriesvitné náprotivky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú sklenené tehly účinné na prepúšťanie denného svetla do budov, nie sú dobrými izolantmi a nemožno ich použiť na celé nosné steny. To však údajne nie je prípad experimentálnych nových priesvitných tehál naplnených aerogélom.

Pred šiestimi rokmi Dr. Jannis Wernery a kolegovia zo švajčiarskej výskumnej skupiny Empa vyplnili dutiny v bežných dutých hlinených tehlách pastou z aerogélových častíc. Ukázalo sa, že výsledné „aerotehly“ majú veľmi vysoké tepelnoizolačné vlastnosti, ale samozrejme boli nepriesvitné.

Teraz vedci vzali priesvitné granuly aerogélu oxidu kremičitého a použili ich na vyplnenie dutín medzi plátmi číreho skla, ktoré sú navzájom spojené prostredníctvom rozpier z epoxidovej živice, aby vytvorili dlhý obdĺžnikový tvar škatule. Keď sa tieto sklenené škatule naplnené aerogélom zapečatia, môžu sa použiť ako tehly, ktoré umožňujú prechod slnečného svetla a zároveň zachovávajú súkromie ľudí v budove.

Priesvitné tehly je možné stohovať a spájať.

Dôležité je, že priesvitné tehly z Empa majú nameranú tepelnú vodivosť 53 miliwattov na meter kelvinov, čo je podľa výskumníkov „najvyšší izolačný výkon zo všetkých tehál nájdených v technickej literatúre, nieto ešte na trhu“.

Navyše, vďaka spôsobu, akým sú vertikálne orientované rozpery v rámci každej tehly odsadené od seba, sa tehly môžu pochváliť pevnosťou v tlaku 44,9 megapascalov, čo je údajne „niekoľkokrát viac ako hlinené izolačné tehly a tehlové bloky dostupné na trhu“. To znamená, že by sa dali použiť aj pri stavbe nosných stien.

Umožnením svetla presvitať zvonku by tehly mohli znížiť používanie (a tým aj náklady) umelého osvetlenia v interiéri.

Jednou nevýhodou pôvodných tehál bola skutočnosť, že by boli podstatne drahšie ako tradičné tehly. Vzhľadom na skutočnosť, že priesvitné tehly by sa mohli použiť namiesto okien a zároveň znížiť účty za kúrenie a osvetlenie, sa predpokladá, že by mohli byť cenovo konkurencieschopné s bežnými stavebnými materiálmi.

Článok o priesvitných aerogélových tehlách bol nedávno publikovaný v Journal of Building Engineering.

Snímka znázorňujúca, ako možno použiť priesvitné tehly v nosnej stene.