Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Mykobetón“ na báze húb môže nájsť využitie v udržateľnejšej výstavbe

„Mykobetón“ na báze húb môže nájsť využitie v udržateľnejšej výstavbe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nedávno sme sa dozvedeli, ako by sa materiál na báze húb mohol použiť ako protipožiarna izolácia. No vedci teraz vytvorili podobný materiál, známy ako „mykobetón“ (mycocrete), ktorý by sa jedného dňa mohol využiť na pestovanie konštrukčných častí budov.

Keď ľudia vidia huby vyrastajúce zo zeme, možno si neuvedomujú, že tieto huby sú navzájom spojené podzemnou sieťou štruktúr podobných koreňom. Tieto „korene“ sa nazývajú hýfy a ich sieť je známa ako mycélium. Keď sa mycélium pestuje a zbiera za správnych podmienok, nadobúda podobu pevného materiálu.

To viedlo až k mykobetónu, ktorý sa vyvíja na britskej univerzite v Newcastle. Je to pasta zložená zo spór mycélia a zŕn, ktorými sa tieto spóry môžu živiť, spolu s prísadami, ako sú papierový prášok, chumáče papierových vlákien, voda, glycerín a xantánová guma, ktoré pomáhajú dosiahnuť objem.

Kupola BioKnit sa skladá z jedného kusu mykobetónu, čo zvyšuje jej pevnosť.

Pasta sa vstrekuje do textilnej formy prepúšťajúcej kyslík, ktorá sa potom umiestni do teplého, tmavého a vlhkého prostredia. Keď spóry pokračujú v raste do skutočného mycélia, husto zabalené hýfy premenia pastu na tuhú trojrozmernú matricu v tvare formy. V poslednom kroku sa mykobetónová štruktúra odstráni z prostredia, v ktorom rastie, a vysuší sa, čím sa zabráni tomu, aby dosiahla štádium, keď začne klíčiť huba.

V rámci overovania koncepcie výskumníci vyrobili voľne stojacu kupolu s názvom BioKnit, ktorá sa skladá z jedného kusu mykobetónu bez akýchkoľvek spojov. Pri testovaní sa zistilo, že materiál je podstatne pevnejší ako iné experimentálne stavebné materiály na báze mycélia a navyše sa pri vysychaní menej zmršťuje.

Dvaja z vedcov v kupole BioKnit, ktorá je vyrobená z mykobetónu.

„Mechanické vlastnosti mykobetónu použitého v kombinácii s trvalým pleteným debnením sú významným výsledkom a krokom k využitiu mycélia a textilných biohybridov v stavebníctve,“ uviedla vedúca vedkyňa Dr. Jane Scottová.

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.