Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technika stará 159 rokov ľahšie vizualizuje úniky vzduchu v domoch

Technika stará 159 rokov ľahšie vizualizuje úniky vzduchu v domoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto nechce žiť v dome, v ktorom je prievan, ale kontrola značných únikov vzduchu v dome môže byť zložitý proces. Vedci však teraz vyvinuli oveľa jednoduchšiu metódu, ktorá využíva techniku z roku 1864.

V súčasnosti sa na posúdenie vzduchotesnosti domu montuje ventilátor do vonkajších dverí domu a následne sa nasáva vzduch z budovy pomocou tohto ventilátora. Týmto spôsobom sa zníži tlak vzduchu v dome, čo spôsobí, že vonkajší vzduch s vyšším tlakom rýchlo prúdi všade, kde sa dá. Toto zvýšené prúdenie vzduchu sa zisťuje buď pomocou infračervenej kamery, alebo pomocou netoxického zariadenia na výrobu dymu, známeho ako dymová ceruzka.

Vedúci vedec Philip Boudreaux s testovacím zariadením.

Pri hľadaní jednoduchšej a menej invazívnej alternatívy sa vedci z Národného laboratória Oak Ridge (ORNL) amerického ministerstva energetiky zamerali na 159 rokov starú techniku nazývanú ako Schlierenová fotografia. Hoci presný spôsob, akým funguje, je dosť komplikovaný, ide o proces, pri ktorom možno fotografovať prúdenie tekutín, ktoré je pre ľudské oko neviditeľné.

Konkrétny typ Schlienerovej fotografie, ktorý sa používa v systéme ORNL, využíva drobné posuny v pozadí série snímok na vizualizáciu unikajúceho vzduchu, ktorý má inú teplotu ako okolitý vzduch. Prostredníctvom výstupu bežnej videokamery možno tieto posuny vidieť ako mihotavý vzor, podobne ako mihotanie vzduchu nad horúcimi asfaltovými cestami.

Vedúci vedec Philip Boudreaux s testovacím zariadením.

Systém bol úspešne otestovaný na zostavách z tehál, betónových murovacích blokov a vinylového obkladu. Testovalo sa za slnečných a zamračených svetelných podmienok, pri ktorých keramický ohrievač vháňal teplý vzduch cez malú trhlinu v materiáli. Systém zatiaľ vyžaduje rozdiel teplôt vzduchu 12 až 15 ºC, ale vedúci vedec Philip Boudreaux dúfa, že sa mu podarí znížiť túto hodnotu na 5 ºC.

„Vieme, že Schlierenov prístup orientovaný na pozadie na vizualizáciu úniku je spoľahlivý pri určitých teplotách a teraz sa ukazuje ako sľubný aj na kvantifikáciu,“ povedal Boudreaux. „Budeme pokračovať v meraní prúdenia vzduchu, ale doterajšie výsledky sú celkovo priaznivé“.