Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologická izolácia, ktorá do stien pridáva ryžové šupky a noviny

Ekologická izolácia, ktorá do stien pridáva ryžové šupky a noviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa skúmajú rôzne spôsoby využitia odpadu z ryžových šupiek po zbere úrody, tento materiál sa stále zvyčajne spaľuje, ukladá na skládky alebo prinajlepšom kompostuje. Čoskoro však môžu byť ryžové šupky kombinované s vyradenými novinami, aby vytvorili ekologickú izoláciu budov.

Bežne používané izolačné materiály, ako sú sklenené vlákna a expandovaná polystyrénová pena, sa vyrábajú s použitím nie príliš ekologických živíc na báze ropy. Z tohto dôvodu začali rôzne výskumné skupiny hľadať ekologickejšie alternatívy. Ak tieto alternatívy využívajú materiály, ktoré by sa inak len vyhodili, tým lepšie.

Tím vedcov na Universidad Tecnológica de Panamá (Panamská technologická univerzita) pod vedením doktorky Nacarí Marína Calva nedávno obrátil svoju pozornosť na ryžové šupky, ktoré sa vo veľkom množstve vyrábajú na panamskom vidieku. Ako je to vo väčšine ostatných krajín, množstvo starých novín je tiež ľahko dostupných na recykláciu.

Štyri zložky izolácie boli kombinované v troch rôznych pomeroch.

Pri výrobe izolácie začali výskumníci drvením ryžových šupiek a novín a potom z nich extrahovali celulózu. Plevy a celulóza boli následne zmiešané s lepidlom ako spojivom a bóraxom, ktorý je známy pre svoju odolnosť proti ohňu a hubám, v troch rôznych pomeroch.

Zistilo sa, že všetky tri pomery poskytujú schopnosť viesť teplo, schopnosť natiahnuť sa bez porušenia (pevnosť v ťahu) a schopnosť vydržať pritlačenie k sebe (pevnosť v tlaku) v súlade s hodnotami iných prírodných a recyklovaných izolačných materiálov.

Tri vzorky izolácie pripravené na skúšku pevnosti v ťahu.

Ďalší výskum sa zameria na vyhodnotenie rýchlosti degradácie izolácie za rôznych podmienok a na to, ako dobre vlastne bráni úniku tepla z domov. Vedci tiež preskúmajú jej využitie v iných aplikáciách, ako sú stavebné panely a trvalo udržateľné balenie. Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Frontiers in Built Environment.