Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárne napájaný mikrodomček nešetrí na domácom pohodlí

Solárne napájaný mikrodomček nešetrí na domácom pohodlí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cosmic One je prefabrikovaný mikrodomček, ktorý sa dodáva vo viacerých konfiguráciách a môže slúžiť ako prídavná bytová jednotka, malý domček alebo dokonca rodinný dom na plný úväzok. Môže byť voliteľne prevádzkovaný mimo siete a má kompaktný interiér, ktorý nešetrí na domácom pohodlí.

Základná jednotka Cosmic One (na zverejnených snímkach) je najmenší model s plochou 35,3 m2, ale dodáva sa aj v priestrannejšej verzii so samostatnou spálňou a ešte väčšej verzii s plochou takmer 70 m2 a dvoma spálňami. K dispozícii sú aj iné farby a povrchové úpravy.

Solárny mikrodomček Cosmic One.

Keď sa zameriame na zobrazený model, ktorý je predvádzacím domom usporiadaným skôr ako prídavná bytová jednotka než malý domček, je dokončený v dreve a oceli s výraznou strešnou líniou pripomínajúcou takmer zuby píly. Je prístupný posuvnými sklenenými dverami a priestorom na terase. Vlastný interiér zaberá otvorený obývací priestor s pohovkou, ktorá by sa možno dala vymeniť za rozkladací gauč alebo posteľ, aby sa zmenil na využiteľné útočisko, keďže v tejto konfigurácii nemá jednotka vyhradenú spálňu. V blízkosti sa nachádza domáca pracovňa pozostávajúca zo stola a kresla.

Solárny mikrodomček Cosmic One.

Na malý domček to všetko vyzerá veľmi kvalitne a medzi materiály patrí dub a vápenec a leštené chrómové kľučky, ako aj menej zjavné prvky, napríklad energetický systém ovládaný smartfónom a osvetlenie pripojené na Wi-Fi.

Solárny mikrodomček Cosmic One.

Na inom mieste sa nachádza kuchyňa, ktorá je vzhľadom na svoju veľkosť prekvapivo dobre zásobená. Má rúru a indukčný sporák, drez a veľa skriniek. Za skrinkami je ukrytá aj chladnička s pripojením Wi-Fi a umývačka riadu, čo je v malom dome skutočný luxus. Celý kuchynský priestor sa dá uzavrieť pomocou dverí s viacerými závesmi. Ďalšie dvere v tomto priestore vedú do kúpeľne, ktorá obsahuje toaletu, sprchovací kút a umývadlo.

Solárny mikrodomček Cosmic One.

Cosmic One štandardne získava energiu zo solárnych panelov na streche a batérií, ale ak chce majiteľ úplne odpojiť dom od elektrickej siete, môže ho voliteľne rozšíriť o ďalšie batérie a systém filtrácie úžitkovej vody.

Solárny mikrodomček Cosmic One sa predáva skôr na vyššej cenovrj úrovni a jeho cena začína na 279 000 USD (približne 257 779 EUR). Momentálne k dispozícii len v Kalifornii, avšak plánuje sa časom poskytovať aj inde.

Rozšírená verzia solárneho mikrodomu Cosmic One.