Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná továreň vyrába „Lego“ tehly bez malty z trosiek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sú vojny a prírodné katastrofy v niečom „dobré“, tak je to premena budov na trosky, no nový mobilný výrobný stroj však robí pravý opak, a teda premieňa sutiny zo zničených budov na tehly. Tieto tehly sa pritom dajú skladať a spájať dohromady v štýle kociek zo stavebnice Lego, aby vytvorili štruktúry bez použitia malty. Po rokoch vývoja je prvá mobilná tehelňa na ceste na Ukrajinu, aby pomohla prestavať bývanie a infraštruktúru.

Západná Austrália si získava reputáciu ako semenisko technológie súvisiacej s tehlami. Najrýchlejší stavebný robot na svete na kladenie tehál, ktorý nedávno pristál v USA, bol vyvinutý spoločnosťou FBR v Perthe v Západnej Austrálii a teraz sa z druhej strany mesta objavila spoločnosť Mobile Crisis Construction (MCC, v preklade Mobilná krízová výstavba). Rovnako ako FBR, aj MCC má ambície ďaleko za austrálskymi brehmi. A vzhľadom na stav sveta a narastajúci počet prírodných katastrof by jej technológia nemala mať nedostatok využitia.

Mobilná továreň na výrobu tvárnic z trosiek spoločnosti MCC, ktorá cestuje v štandardnom prepravnom kontajneri s 6 metrov, je dostatočne malá na to, aby mohla byť rýchlo nasadená do oblastí katastrofy alebo vojnových zón a je pripravená využiť sutiny a odpadové materiály na týchto miestach. Továreň nie je úplne samostatná a vyžaduje dieselový generátor na napájanie a voľne stojaci kladivový mlyn na rozdrvenie trosiek a odpadu na jemný prášok, ktorý sa potom spolu s malým množstvom cementu a vody privádza do stroja. Okrem sutiny sa dá využiť aj iný odpad ako plastové fľaše, sklo a banská hlušina.

Diverse types of neurons (Selective expression of nano-magnetoreceptors) Brain Magnetic apparatus magnetic fileds controller time Selective control of specific neural circuits Sosiality (social interaction) Emotion (parenting) Motivation (eating) 4,073 / 5,000 Mobilná tehelňa úhľadne ukladá tehly, keď ich vysúva.

Po uvedení do prevádzky môže továreň chrliť 8 000 tvárnic „Crisis Blocks“ alebo „LayGo Blocks“ denne. Spoločnosť MCC hovorí, že to stačí na výstavbu jednej školy alebo troch veľkých domov alebo 10 spojených domov týždenne. V zverejnenom videu si môžete pozrieť ako demonštračná jednotka rýchlo chrlí niekoľko tvárnic.

Šikovná slovná hračka z názvu Lego je vhodná, pretože to nie sú typické tehly ani tvárnice. Rovnako ako ich menší plastoví bratia sa vyznačujú do seba zapadajúcim dizajnom, ktorý umožňuje ich pokladanie bez potreby malty, ktorej môže byť na mnohých miestach nedostatok.

Tieto modulárne tvárnice je možné vyrábať v rôznych veľkostiach, vrátane 100 x 100 mm, 200 x 100 mm, 300 x 100 mm a 240 x 120 mm. Horná forma môže byť vymenená, aby sa vyrobili tvárnice s plochým vrchom na parapety a vrchné časti stien.

Celá mobilná tehelňa sa zmestí do prepravného kontajnera pre ľahké medzinárodné nasadenie.

Ak je potrebné tvárnice klásť vodorovne a nie zvisle, továreň dokáže vyrobiť aj tvárnice rôznych výšok. Tvárniciam trvá sedem dní, kým vytvrdnú, aby sa mohli použiť na stavbu, pričom svoju plnú pevnosť dosiahnu po 28 dňoch.

Konštrukcia bez malty uľahčuje nekvalifikovaným pracovníkom kladenie stien, pričom otvory v blokoch pre výstuž sú na mieste vertikálne namontované tak, aby prechádzali cez tvárnice a poskytovali extra pevnosť. Vzdialenosť medzi výstužou je daná zemetrasnou zónou budovy alebo inými požiadavkami na pevnosť. Spoločnosť MCC tvrdí, že jej tvárnice a steny z nich vyrobené sú odolné voči zemetraseniu, ohňu a cyklónom a dokonca vykazujú lepší výkon ako bežné murivo.

Samotné steny však budovu nerobia a dokončovacie práce, vrátane podláh, strechy, inštalatérskych prác, armatúr a elektroinštalácie musia vykonávať miestni pracovníci a pracovníci mimovládnych organizácií.

Tvárnice „LayGo Blocks“ do seba ľahko zapadaju pre jednoduchú výstavbu a majú otvory pre výstuž.

Dostať mobilnú továreň na Ukrajinu stojí AU $ 120 000 (71 880 EUR), ale po úspešnom crowdfundingu je prvá jednotka na ceste do vojnou zničenej krajiny, kde bude použitá na pomoc pri obnove kritickej infraštruktúry a núdzového úkrytu.

Spočiatku sa použije na pomoc pri obnove relatívne bezpečnej oblasti neďaleko Kyjeva, ale spoločnosť MCC dúfa, že rozšíri operácie do ďalších oblastí. Financovanie je hlavnou prekážkou, takže ak chcete prispieť na vec, môžete tak urobiť prostredníctvom webovej stránky spoločnosti. MCC je austrálska registrovaná charita, takže dary sú odpočítateľné z daní.