Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cenu za najlepší dizajn roka 2016 získal utečenecký prístrešok od Ikea

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známa nábytkárska firma Ikea získala cenu Beazley Design of the Year 2016 od londýnskeho Múzea dizajnu. No prekvapujúco nie za stoličku alebo šatník, ale za návrh a vytvorenie prístrešku pre utečencov s názvom Better Shelter. Prístrešok bol popri iných súťažiacich produktov vybraný porotou ako víťaz najmä pre jeho pozitívny vplyv na celom svete.

Prístrešok pre utečencov Better Shelter navrhli Johan Karlsson, Dennis Kanter, Christian Gustafsson, John van Leer, Tim de Haas, Nicoló Barlera, spolu s nadáciou Ikea a UNHCR. Rovnako ako nábytok Ikea, aj prístrešok pre utečencov Better Shelter je balený v plochej kartónovej škatuli a môže byť údajne postavaný za niekoľko hodín bez nutnosti použitia špecializovaných nástrojov.

Prístrešok pre utečencov Better Shelter od známeho výrobcu nábytku Ikea získal ocenenie Beazley Design of the Year 2016 v kategórii Architektúra

Tento prístrešok ponúka väčšiu bezpečnosť a ochranu ako bežne používané stany v utečeneckých táboroch. Je dodávaný spolu s kotviacim systémom, aby pevne stál na mieste aj pri silnom vetre. Vnútro prístrešku má celkovú plochu 17,5 metrov štvorcových a hoci ide o základné prístrešie, má okná, uzamykateľné dvere a solárny panel na streche. Ten poháňa vnútorne osvetlenie alebo telefónnu nabíjačku. V súčasnosti je už v prevádzke viac ako 30 000 prístreškov Better Shelter.

V súčasnosti je už v prevádzke viac ako 30 000 prístreškov Better Shelter od spoločnosti Ikea

Prístrešok pre utečencov Better Shelter vyhral za svoj dizajn v kategórii Architektúra ocenenie Beazley Design of the Year 2016, ktoré mu udelilo Múzeum dizajnu v Londýne. Prístrešok, spolu s víťazmi ďalších kategórií a 70timi nominantmi, si môžu pozrieť návštevníci múzea až do 19. februára.