Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garsónka plná skrytých vecí pre komfortné riešenie bývania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Španielska architektonická spoločnosť Elii nedávno premenila garsónku v Madride na inteligentnú domácnosť, ktorá je vybavená priestorovo úsporným viacúčelovým nábytkom pre komfortné bývanie. Riešenie dostalo názov Yojigen Poketto podľa japonskej mangy a na ploche len 33,6 metrov štvorcových ukrýva plno úložných priestorov a iných praktických vecí.

Predstavená garsónka je určená pre jedného až dvoch bývajúcich a jej interiér je navrhnutý v priestore tvaru písmena L. V menšej oblasti sa nachádza kuchyňa, kúpeľňa, práčovňa, skrine a skladové priestory, zatiaľ čo zvyšok bytu je riešený ako otvorený centrálny obytný priestor. Ten môže byť použitý na niekoľko účelov, ako je stolovanie, zábava, štúdium alebo odpočinok, a vzhľadom na jeho otvorenosť má človek príjemný pocit, že je priestor väčší a priestrannejší ako v skutočnosti.

Spoločnosť Elii premenila garsónku v Madride na inteligentnú domácnosť, ktorá je vybavená priestorovo úsporným viacúčelovým nábytkom pre komfortné bývanie.

Okrem toho je toto obytné riešenie navrhnuté v dvoch výškových úrovniach, čím vznikla vyvýšená zóna pre spálňu, za ktorou je skrytá kúpeľňa. Spálňa môže byť oddelená od okolitého priestoru posuvnou záclonou pre útulnú a súkromnú atmosféru, zatiaľ čo kúpeľňa obsahuje toaletu, umývadlo so zrkadlom a skrinkami a zapustený sprchový kút, ktorý môže poslúžiť aj ako malá vaňa. Zvýšený priestor spálne je prístupný prostredníctvom troch schodov, ktoré možno použiť na sedenie a navyše v sebe ukrývajú veľký úložný priestor.

Obytné riešenie je navrhnuté v dvoch výškových úrovniach, čím vznikla vyvýšená zóna pre spálňu, za ktorou je skrytá kúpeľňa. Spálňa môže byť oddelená od okolitého priestoru posuvnou záclonou pre útulnú a súkromnú atmosféru.

Garsónka disponuje aj kuchynskou stenou s umývadlom, rúrou, varnou doskou a skrytou chladničkou. Výsuvná lavica sa dá premeniť na jedálenský stôl, pracovné miesto alebo konferenčný stolík. K dispozícii sú ďalšie skrine na šatstvo, ktoré tvoria deliacu stenu pri vstupe. Samotné zádverie je plné zrkadlových skríň od podlahy až k stropu. Vďaka variabilnému nábytku a dvomi výškovými úrovňami sa tak dizajnérom podarilo navodiť pocit komfortného bývania aj na minimalistickej ploche.

K dispozícii sú ďalšie skrine na šatstvo, ktoré tvoria deliacu stenu pri vstupe. Samotné zádverie je plné zrkadlových skríň od podlahy až k stropu.

Kúpeľňa obsahuje toaletu, umývadlo so zrkadlom a skrinkami a zapustený sprchový kút, ktorý môže poslúžiť aj ako malá vaňa.