Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Byt v Tchaj-pej ukazuje vkusné bývanie na minimálnom priestore

Byt v Tchaj-pej ukazuje vkusné bývanie na minimálnom priestore
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dve tretiny ostrovného štátu Taiwan pokrýva hornatý terén a tak nájsť miesto na bývanie v husto osídlených mestách býva problém. Riešením by však mohol byť malý byt v hlavnom meste Tchaj-pej, ktorý dokázal vyťažiť maximum zo svojich minimálnych rozmerov. Komfortné bývanie zabezpečí trojúrovňový interiér vybavený starostlivo vybranými vkusnými materiálmi.

Architektonická firma Phoebe SaysWow navrhla prototyp bytu s názvom Muzha Micro Flat s plochou 33 metrov štvorcových. Byt sa nachádza v štvrti Muzha v hlavnom meste Tchaj-pej a slúži ako vzorový byt pre ľudí žijúcich v zhone moderného veľkomesta. Spálňa na poschodí trojúrovňového bytu má len jednoduché zábradlie, takže nie je vhodná pre malé deti, no je idálna na to, aby cez ňu na strednú úroveň bytu prúdilo čo najviac svetla a dodala otvorenosť k celkovému dizajnu bytu.

Architektonická firma Phoebe SaysWow navrhla prototyp bytu s názvom Muzha Micro Flat s plochou 33 metrov štvorcových.

Na hornú úroveň sa pristupuje prostredníctvom rebríkových schodov s kolieskami, ktoré sa dajú posúvať do bokov. Schody sú umiestnené v strednej úrovni bytu, ktorá má na boku umiestnené policové regály, ktoré prechádzajú až do skríň na hornej úrovni v spálni a zase smerom do spodnej úrovne prechádzajú regály do kuchynských skriniek. Umiestenie všetkého úložného priestoru na jednu stenu bytu prispieva nielen k prehľadnosti, ale opäť aj k otvorenému pocitu z priestoru.

Celá dolná úroveň bytu je vyhotovená z glazovaných bielych dlaždíc so škárovaním v čerešňovej farbe.

Cez celú šírku kuchyne sa tiahne malé pevné schodisko, ktoré môže tiež poslúžiť ako miesto na sedenie za stolíkom, ku ktorému patria ešte dve stoličky. Mini jedáleň prechádza do kuchyne a na opačnej strane sa nachádza kúpeľňa s toaletou. Celá dolná úroveň bytu je vyhotovená z glazovaných bielych dlaždíc so škárovaním v čerešňovej farbe. Táto kombinácia prináša pocit čistoty do jasného a vzdušného prostredia.

Na rozdiel od chladných dlaždíc má stredná a horná časť bytu vyhotovenú podlahu z brezového dreva, ktoré dizajnéri zvolili z dôvodu navodenia pocitu tepla a pokoja.

Na rozdiel od chladných dlaždíc má stredná a horná časť bytu vyhotovenú podlahu z brezového dreva, ktoré dizajnéri zvolili z dôvodu navodenia pocitu tepla a pokoja. Otvorené riešenie medzi úrovňami je pritom navrhnuté s cieľom povzbudenia prepojenosti a konverzácie v domácnosti. Napriek svojim malým rozmerom sa tak môže byt Muzha Micro Flat stať spoločenským a zábavným priestorom v preplnenom veľkomeste.

Na hornú úroveň sa pristupuje prostredníctvom rebríkových schodov s kolieskami, ktoré sa dajú posúvať do bokov.