Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slováci zo Silicate World vyrábajú keramické ekologické domy šité doslova na mieru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V mnohých domácnostiach sa nepochybne nájde nejaká tá keramika. Veľmi obľúbený dekoratívny prvok už po mnohé stáročia. Keramika má naozaj svoju históriu a doba ukázala, že aj význam. Čo by ste preto povedali na dom z keramiky, ktorý vám v podobe takýchto blokov privezú priamo na pozemok? Znie to možno až neuveriteľne, ale vo firme Silicate World, na juhu našej krajiny, podobné domy doslova pečú na mieru. Radšej raz vidieť ako stokrát počuť. Tak teda poďme na to.

Názov keramika je odvodený z gréckeho slova „keramos“, čo je hlina. S keramikou sa pri stavbe domu stretávame aj pri takej tehle, z ktorej jednotlivých kusov sú tvorené steny. Šikovní Slováci zo Silicate World sa však rozhodli, že takýto proces preskočia a pomocou keramiky ľuďom stavbu domu výrazne urýchlia.

„Keramický dom je špecifický tým, že vlastne sú to veľkoformátové stenové prefabrikáty, ktoré sa vyrábajú z keramickej zmesi. Keramická zmes pozostáva z viacerých granulátov, je tam určitá časť cementu ako pojivo a voda. Komponenty, ktoré vlastne sa používajú na výrobu stien sú pochádzajúce z ílu a sú vypaľované. Sú to vlastne všetko silikáty,“ vysvetľuje pán Tomáš Andrezál, konateľ, Silicate World.

Samotný keramický granulát sa dá prirovnať k tomu, ktorý nájdeme nasypaný aj v kvetináčoch Keďže je pritom už vopred vypálený, je výroba keramických stien pomerne nenáročná. Recept na ne môže byť prispôsobený na mieru podľa tepelnoizolačných a pevnostných požiadaviek, či už sa jedná o jednopodlažnú, dvojpodlažnú alebo dokonca aj trojpodlažnú stavbu. Používa sa pritom mokrý proces bez výraznej teploty, podobne ako keď sa leje zarobené cesto na plech.

„Používame oceľové formo-podložky, na ktoré sa do pripraveného debnenia odlieva vlastne táto mokrá zmes, ktorá keď vytvrdene, tak vznikne potom ten koláčik, ktorého výsledky tuná vlastne vidíme vo forme stien.“

Prefabrikované keramické steny sa vzhľadom podobajú na betónové panely, ktoré sa v minulosti často používali pri výstavbe bytoviek. Okrem toho, že má keramická stena niektoré vlastnosti lepšie ako betón, je aj proces tuhnutia jej zmesi oveľa rýchlejší. Tento čas sa chystá slovenský výrobca ešte skrátiť, a to pomocou svojho nového, tretieho výrobného závodu.

„Už bude mať sušiacu linku, ktorá tie steny vysuší za pár hodín. To znamená, od ukončenia výroby okamžite stena bude môcť ísť na stavbu a nebude tam to zdržanie, ktoré dneska potrebujeme na to prirodzené vyschnutie steny.“

V porovnaní s murovanými materiálmi má keramická stena lepšie tepelnoizolačné aj termo-akumulačné vlastnosti. Navyše je difúzne otvorená, čiže paropriepustná, čo obmedzuje vlhkosť a tvorbu plesní. No napriek tomu môže byť ešte aj výrazne tenšia, čo jej prináša ďalšiu výhodu.

„Hrúbka našej obvodovej steny v keramickej časti je maximálne 15 centimetrov, pričom kusové stavivo, vzhľadom aj na statiku a samozrejme aj na ich tepelnoizolačné vlastnosti, má hrúbku približne 30 centimetrov minimálne. Z tohto dôvodu je vidieť, že klient získava pri použití užších obvodových stien podstatne väčšiu úžitkovú plochu.“

Keramický dom navyše netrpí ani rôznymi nežiaducimi vlastnosťami, spôsobenými takzvaným sadnutím stavby. Naopak, vydrží toho ešte viac.

„My nepoužívame lepené spoje, my používame zváranie stien a tým pádom dosahujeme pevnosť väčšiu oproti domom murovaným približne štvornásobne. A samozrejme spriahnuté aj s konštrukciou základovej dosky spôsobuje obrovskú pevnosť, ktorá je veľmi dobre odolná práve voči rôznym iným pohybom v podloží a pochopiteľne aj voči seizmicite.“

Ako sa vraví, čas sú peniaze, a v prípade výstavby domu to platí dvojnásobne. Základná konštrukcia keramického domu však môže na pozemku stáť už za jeden jediný týždeň.

„Na základnú dosku, ktorú urobíme my, alebo si ju klient urobí sám, vlastne inštalujeme celostenové prefabrikáty, ktoré sa spájajú zváraním vždy v dvoch miestach. V tomto prvom stupni vyhotovenia, keď sa dodávajú len steny a strešná konštrukcia, tak to je tých sedem dní, ktoré v sebe zahŕňajú samotnú realizáciu, ale aj následne vlastne odpratanie odpadu zo stavby a odchod.“

Ekologickou výhodou je pri keramickom dome najmä to, že nezaťažuje životné prostredie, ak sa ho jeho obyvatelia rozhodnú odstrániť. Navyše sa z neho, vďaka dlhej životnosti, môže tešiť aj niekoľko generácií obyvateľov.

„Testy preukázali, že sa jedná minimálne o sto rokov. Je možné tento dom vlastne recyklovať do formy granulátu, ktorý bude môcť byť použitý napríklad na podsypy pod cesty a podobné veci,“ dopĺňa pán Tomáš Andrezál, konateľ, Silicate World.

Inovatívne technologické postupy sa teda nevyhýbajú ani stavebníctvu. Keramické domy zo Silicate World naznačujú cestu, ktorou by sa mohlo moderné bývanie uberať. Ešte viac však poteší to, že tieto nadčasové domy môžu rásť ako huby po daždi vďaka šikovným Slovákom práve v našej krajine.