Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Všestranné drevené izolácie by sa mohli stať materiálom budúcnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

K najdôležitejším prvkom stavby patrí rozhodne izolácia stien a tiež strechy. Dnes sa však už na mnohých miestach Slovenska, asi aj vplyvom globálneho otepľovania, vo väčšej miere chránime pred slnečným teplom ako pred nízkymi teplotami v zime. A v tomto smere je veľmi dobrým izolantom drevo.

Poznali to už naši predkovia, ktorí z neho stavali domy. Ale málokto tiež vie, že prvá drevovláknitá doska ako izolačný materiál bola vyrobená o desiatky rokov skôr než polystyrén alebo minerálna vata. A tak sa na ňu dnes podrobnejšie pozrieme.

Nepochybne platí, že prírodné stavebné materiály vytvárajú prirodzené prostredie, vplývajú na naše zmysly či kvalitu vnútornej klímy v obydlí. Možno aj preto ľudia už od nepamäti stavajú domy z dreva. Rokmi overený materiál tak v upravenej podobe drevovláknitých dosiek môže nahradiť aj konvenčné tepelné izolácie. Dokonca neobsahuje žiadne škodlivé látky ani spojivá, a tak by sa zrejme dalo povedať, že to môže byť materiál budúcnosti.

„Takmer 100 percentnú zložku toho materiálu tvorí drevo a samozrejme sú tam potom nejaké ďalšie materiály, ako je zase prírodná zložka lignín, ktorá sa používa na spájanie drevených vlákien a podobne,“ vysvetľuje pán Jakub Čajko, Tepore.

Jeden z prvých výrobcov drevovláknitých izolácií, nemecká spoločnosť Steico, používa pri výrobe ihličnaté mäkké drevo, vo forme guľatiny alebo aj nespracovaného odpadu z nábytkárskeho priemyslu. No rozhodne sa nepoužíva žiaden bukas či iná drevotrieska. V prvom výrobnom kroku sa drevo seká na drevnú štiepku.

„A potom sa vlastne táto zmes drevenej štiepky varí, rozvlákňuje na jednotlivé vlákna a potom sa na požadovanú objemovú hmotnosť lisuje a vytvára, formuje do tvaru dosky alebo tepelnej izolácie.“

Riešenia pre výrobcu v rámci Slovenska navrhujú odborníci zo spoločnosti Tepore. Tí vypracovali množstvo konštrukčných skladieb, ktorých najdôležitejšie vlastnosti posúdil aj slovenský technický a stavebný skúšobný ústav. Sú to ucelené skladby stien, striech a stropov pre nízkoenergetické a pasívne stavby.

„Tvrdé materiály sú vhodné ako nosiče pod omietku na fasádu. Veľmi vhodné sú ako tvrdé nadkrokové systémy proti prehrievaniu v letnom období a ako kročajové izolácie do podlahy a podobne.“

No drevené vlákna sa dajú použiť aj vo voľnej forme sypkého materiálu napríklad pre izolovanie komplikovaných väzníkových krovov, či ako výplň do stropov. V tomto prípade sa izolácia dovnútra doslova fúka strojom.

„Tá izolácia tým, že sa fúka a aplikuje, dostane sa do naozaj všetkých detailov, do všetkých týchto nedostupných a tvorí homogénnu izolačnú vrstvu.“

Podľa odborníkov z Tepore, výhody systému sa dostávajú do popredia v súvislosti s narastajúcim počtom horúcich letných dní. Drevovlákno má totiž výrazne vyššiu objemovú hmotnosť ako minerálna vlna či polystyrén, čiže aj ochranu pred teplom. Odborne sa nazýva ako fázový posun a vyjadruje čas, kedy sa priestory v dome prehrejú až tak, že tam človek nevydrží bez klimatizácie. Fázový posun je v tomto prípade niekoľko násobne vyšší oproti iným izoláciám.

„Reálne ten fázový posun v hodinách my vieme potlačiť až do večerných hodín, prípadne do nočných hodín, kedy už zase ten vzduch vonku je v exteriéri chladnejší. A neprehrieva sa nám ten dom práve v tých kritických obdobiach o tej druhej alebo tretej, štvrtej hodine poobede.“

Drevovláknité izolácie sú tiež paropriepustné, čiže stavba vie obrazne „dýchať“. Dajú sa tiež impregnovať voskom, aby si v exteriéri poradili s poveternostnými vplyvmi. Voda ani vo všeobecnosti nie je problém a vďaka svojej štruktúre drevo nevlhne a nehnije.

„Drevné vlákno vo svojom priereze pod mikroskopom je tvorené drobnou kapilárou, čiže trubičkou a táto odvádza vlhkosť z tej izolačnej dosky.“

Príroda zastúpená v podobe dreva si však prekvapivo poradí aj s druhým nebezpečným živlom. A tak izolácie nezlomí ani oheň.

„Drevostavba, keď sa bavíme o konštrukčných systémoch, je požiarne bezpečnejšia. Drevo, ako prírodný materiál, keď horí, tak neprodukuje toľko nebezpečných látok ako iné materiály. A je dokázané, že 9 z 10 ľudí žiaľ sa zadusí pri požiari a nezahynie na následky plameňa,“ dopĺňa pán Jakub Čajko, Tepore.

Aj v dnešnej dobe našinci stále rozmýšľajú skôr na tým, kde a čo zatepliť, aby z domu nič neuniklo. No pri naháňaní sa za teplom, často našej pozornosti uniká, že pribúdajú teplejšie dni, zvlášť pri globálnom otepľovaní. A tak je možno čas vrátiť sa k tradičným prírodným materiálom, ktoré využívali už naši predkovia. Práve aj drevovláknitou izoláciou dokážeme zabrániť vnikaniu nežiaduceho slnečného tepla a nemusíme následne míňať nemalé finančné prostriedky za neprirodzené klimatizácie.