Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologický stavebný systém Durisol prináša viaceré stavebno-fyzikálne výhody

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka rozvoju technológií sa pomerne výrazne dopredu posunulo aj stavebníctvo. Nielen že sa skrátil proces výstavby, ale práve technológie a inovácie vylepšili vlastnosti stavebných materiálov a mohli tak vzniknúť i nové stavebné systémy, ktoré sú alternatívou ku klasickej tehle. Jedným z nich je aj prírodný stavebný materiál Durisol. Zaujať sa snaží predovšetkým svojou istou prirodzenou izolačnou schopnosťou, ktorá môže prispieť k zníženiu nákladov na kúrenie v zime, ale aj na ochladzovanie v lete. A navyše vás dokáže uchrániť od hlučnejších susedov.

Základom ekologického stavebného systému Durisol sú tvarovky, ktoré sa vyrábajú z prírodného mäkkého dreva. Využívajú sa k tomu odrezky, ktoré sa pri spracovaní dreva v inom odvetí už nedajú technologicky nijako využiť. Na začiatku procesu výroby tvaroviek sa najprv zomelie drevená štiepka na správnu frakciu, a potom sa špeciálne upraví tak, aby bol výsledný materiál odolný.

„Tá frakcia drevenej štiepky sa mineralizáciou zušľachtí, zmieša s cementom a s vodou a vylisuje do potrebnej formy, aby tá tvarovka vyzerala tak, ako má vyzerať. A po vyzretí na medzi sklade sa vyfrézuje na presný rozmer. Durisol je formovo stabilný, je odolný voči poveternostným vplyvom, voči vlhkosti, voči mrazu, voči roztokom soli, voči škodcom,“ vysvetľuje pán Ľubomír Roth, Leier Slovensko.

Stavebný systém pre pozemné stavby Durisol obsahuje viacero rôznych typov štandardných tvaroviek pre obvodové steny bez zateplenia alebo so zateplením prostredníctvom polystyrénu či minerálnej vlny. Izolačný systém je pritom vložený už priamo do tvarovky. No a k dispozícii sú i tvarovky pre nosné vnútorné steny a priečky. Táto variabilita zvyšuje jeho možnosti použitia pri výstavbe.

„Samotný Durisol je koncipovaný na výplň prostým betónom. S tým, že pod parapety a do rohov odporúčame dať výstuž, aby sa zabránilo vzniknutiu akýmkoľvek trhlinám v tom výslednom múre. Preklady sa u nás režú z univerzálnych tvaroviek, to znamená z rohových tvaroviek. Takže z toho, čo poskladáte múr, z toho si vyskladáte aj preklad.“

Obvodový múr, postavený s použitím stavebného systému Durisol, v sebe spája tri rôzne stavebné materiály, vďaka ktorým získa stavba viaceré stavebno-fyzikálne výhody.

„Samotná Durisolová drevo-betónová hmota zabezpečí difúziu vodných pár. Izolant, ktorý je buď polystyrén alebo minerálna vlna, zabezpečí tepelný odpor a zálievkový betón zabezpečí tepelnú akumuláciu.“

Okrem tepelnoizolačných vlastností a efektívnej regulácie vlhkosti vzduchu v miestnostiach, sa systém Durisol vyznačuje aj zaujímavými akustickými vlastnosťami, ktoré sa môžu postarať o pokojné a nerušené bývanie i v radovej zástavbe, či vo viacpodlažných obytných budovách.

„Keď si postavíte akustickú deliacu medzi priečku z nášho DMi 25/18, máte 18 centimetrové betónové jadro. To vám zadrží viac ako 60 decibelov, nebudete počuť suseda.“

Na druhej strane zasa tvarovky, určené pre obvodové nosné steny hrúbky 45 centimetrov, prinášajú značnú variabilitu hrúbky tepelného izolantu, ktorá môže ovplyvniť ďalší dôležitý faktor výstavby.

„To znamená, že keď potrebujete zo statického dôvodu hrubšie betónové jadro, ako je tých originálne zamýšľaných 12 centimetrov, tak sa zúži izolant polystyrénový a zhrubne tým pádom to betónové jadro. Čo znamená, že zo statického pohľadu môžeme stavať vyššie.“

Samotné tvarovky bez betónového jadra sú pomerne ľahké, v porovnaní s inými stavebnými materiálmi, ako sú napríklad výrobky z tehál.

„Naše tvarovky na obvodové murivo začínajú niekde na 12 kilách na kus, akustické deliace medzi priečky sa dostanú na 15 až 18 kilogramov na kus. Potrebujete len 8 kusov na meter štvorcový. To znamená, že okrem toho, že sa pritom nenarobíte, keď s tým robíte, ešte s tým pracujete aj veľmi rýchlo.“

Durisol sa dá pritom využiť nielen na výstavbu rodinných domov, viacpodlažných obytných a kancelárskych budov, škôl, sociálnych centier a nemocníc, či dokonca priemyselných a poľnohospodárskych objektov.

„Dá sa využiť na výstavbu plotov alebo protihlukových stien a okrem toho máme aj špeciálne výrobky, ako kvetináče pre vyvýšený záhon,“ dopĺňa pán Ľubomír Roth, Leier Slovensko.

Vďaka kombinácii dreveného plášťa a betónového jadra má systém Durisol prirodzené tepelné a zvukové izolačné schopnosti. Vysoká variabilita tvaroviek z neho robí moderný stavebný materiál, z ktorého sa dajú jednoduchým a rýchlym spôsobom stavať rôzne ekologické budovy s pomerne zaujímavými tepelnými stratami.