Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Mexiku vyrastie prvá štvrť z 3D tlačených domov na svete

V Mexiku vyrastie prvá štvrť z 3D tlačených domov na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nezisková organizácia New Story, ktorá sa zaoberá vytváraním cenovo dostupných 3D tlačených domov, oznámila ambiciózny plán vybudovania celej štvrte pre komunitu v Latinskej Amerike. Tento plán sa stáva skutočnosťou a na mexickom vidieku už prebieha výstavba prvých komunitných 3D tlačených domov.

Projekt, ktorý bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťami Icon a Échale, sa nachádza v Tabasco, v juhovýchodnom Mexiku. Cieľom tímu je postaviť 50 domov pre rodiny v tejto oblasti, ktoré žijú v extrémnej chudobe a bývajú v často nebezpečných provizórnych príbytkoch. Doteraz boli v rámci projektu dokončené dva 3D tlačené domy a vybrané rodiny ich dostanú na 7 ročnú hypotéku s nulovým úrokom, s mesačným splácaním približne 400 mexických pesos (asi 18,80 EUR).

V juhovýchodnom Mexiku prebieha výstavba celej štvrte z 3D tlačenými domami.

Proces výstavby domov bol v podstate rovnaký ako pri iných projektoch 3D tlačených domov a zahŕňa technologický proces ukladania extrudovaného cementu vrstvu po vrstve z trysky 3D tlačiarne Icon Vulcan II, až kým sa nedokončí hrubá stavba domu. Tento proces trval asi 24 hodín. Potom nastúpili ľudskí stavebníci a dokončili domy pridaním strechy, okien a dverí.

3D tlačiareň Icon Vulcan II tlačí extrudovaný cement vrstvu po vrstve.

Hotové 3D tlačené jednoposchodové domy majú plochu 46,5 metrov štvorcových a vyzerajú dobre a pohodlne. Interiér je rozdelený na dve spálne, obývaciu izbu, kuchyňu a kúpeľňu. Vonku je tiež malá veranda. Domy sa dodávajú s elektrickými a vodnými prípojkami a podľa New Story boli skonštruované tak, aby spĺňali nadštandardné bezpečnostné požiadavky, a teda by mali odolať miestnym seizmickým podmienkam a aj „zubu času“.

3D tlačený jednoposchodový dom má plochu 46,5 m2.

Nezisková organizácia New Story zatiaľ neuviedla, aké boli náklady na výstavbu jedného 3D tlačeného domu, no jej cieľom v priebehu celého projektu je nájsť cestu, ako zvýšiť efektívnosť výstavby a znížiť náklady. Tiež očakáva, že zvyšných 48 týchto 3D tlačených domov bude pre chudobné mexické rodiny pripravených v priebehu budúceho roka.

Interiér je rozdelený na dve spálne, obývaciu izbu, kuchyňu a kúpeľňu.