Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Britský nízko-uhlíkový dom je postavený prevažne z konope

Britský nízko-uhlíkový dom je postavený prevažne z konope
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Londýnska spoločnosť Practise Architecture postavila rodinnú rezidenciu s použitím prefabrikovaných panelov, ktoré sú vyrobené z konope. Výsledkom je udržateľný dom s tromi spálňami, ktorý sa nazýva Flat House. Pre výstavbu boli pritom použité materiály vypestované priamo na 20-akrovom pozemku s nehnuteľnosťou.

Dvojposchodový nízko-uhlíkový rodinný dom bol navrhnutý ako konštrukčný prototyp na báze konope. Úmyslom architektov je zaviesť túto novú stavebnú metódu aj pre väčšie projekty. V spolupráci s inžiniermi a materiálovými odborníkmi sa tak architektom podarilo vytvoriť prefabrikovaný panel s výplňou z konope.

Rodinný dom postavený z prefarikovaných panelov s výplňou z konope.

„Konope má potenciál zohrať významnú úlohu pri odklonení sa od vysoko uhlíkových materiálov, pretože rastlina počas rastu izoluje uhlík, čím sa stáva uhlíkovo negatívnym materiálom,“ hovorí firma Practise Architecture. „Stále čakáme na naše konečné výpočty uhlíka, aby sme dokázali, že ide o nulovú uhlíkovú stopu. Dom je teda pozoruhodný svojim radikálne nízkym obsahom uhlíka, ktorý sa dosiahol použitím prevažne prírodných materiálov a materiálov vypestovaných priamo na mieste“.

Rodinný dom s rozlohou 100 metrov štvorcových bol postavený z drevených trámov a kazetových panelov s izoláciou z konope a vápna. Vonkajšie opláštenie domu je jedinečne vytvorené vlnitými panelmi vyrobenými z konopných vlákien a lepenky z cukrovej živice, pričom oba materiály boli vypestované na mieste výstavby. Kazetové panely naplnené konope a vonkajšie opláštenie boli prefabrikované mimo staveniska. To umožnilo rýchlu montáž hlavnej časti domu, ktorá bola dokončená už za dva dni.

Rodinný dom postavený z prefarikovaných panelov s výplňou z konope.

Výsledkom je rustikálny dom s tromi spálňami, ktorý má otvorený obývací priestor, veľkú kuchyňu s jedálenským kútom a kúpeľňu. Dom má množstvo okien pre prirodzené osvetlenie a prúdenie čerstvého vzduchu. Veľká časť konopných panelov bola v celom interiéri domu ponechaná odkrytá, čo prispieva k pocitu tepla a k rustikálnej estetike. Prírodný konopný materiál je priedušný, takže pomáha zlepšovať kvalitu ovzdušia, kontrolovať vlhkosť vzduchu a zároveň zabraňuje tvorbe húb a plesní. Dom je vybavený kotlom na biomasu pre vykurovanie a solárnymi panelmi pre napájanie mimo distribučnej elektrickej siete.

Konečné náklady na výstavbu bytového domu neboli odhalené, no projekt viedol k založeniu sesterskej spoločnosti Material Companies, ktorá sa bude zaoberať plánom výstavby stoviek konopných domov po celom Spojenom kráľovstve.

Rodinný dom postavený z prefarikovaných panelov s výplňou z konope.