Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ikea chce postaviť doslova zelený obchod bez parkovacích miest

Ikea chce postaviť doslova zelený obchod bez parkovacích miest
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska spoločnosť Ikea nasleduje narastajúci trend zelenej architektúry odhalením plánovaného obchodného domu v Rakúsku. Nová predajňa bude pokrytá približne 160 stromami, čo predstavuje výrazný odklon od nevýrazných skladových hál, ktoré sa spájajú s týmto nábytkárskym gigantom.

Obchod Ikea Vienna Westbahnhof je navrhnutý miestnou architektonickou firmou Querkraft Architekten a bude sa nachádzať v centre Viedne. Bude mať celkovú úžitkovú plochu 21 600 metrov štvorcových a jej poličkový dizajn má podľa architektov symbolizovať „knižnicu, zeleň zelenú, flexibilitu, svetlo a jednoduchosť“. Transparentná a pocitovo príjemná budova využije čo najviac denného svetla a bude postavená v harmónii s okolím.

Vizualizácia plánovaného obchodu Ikea Vienna Westbahnhof.

Fasáda je konštrukčne rozdelená na množstvo menších častí, ktoré tvoria mriežku. To umožňuje zmenu otvorených a uzavretých fasádnych prvkov a dbá o to, aby stromy mohli rásť na každej úrovni budovy. Fasáda bude mať zvislé steny, ako aj otvorené a zasklené oblasti. Obchod Ikea bude pritom zaberať spodné štyri poschodia, zatiaľ čo horné dve poschodia budú vyhradené pre ubytovňu. V hornej časti budovy bude umiestnená verejne prístupná strešná záhrada.

Vizualizácia plánovaného obchodu Ikea Vienna Westbahnhof.

Obchod bude centrálne umiestnený a nebude ponúkať žiadne verejné parkovacie miesta. Zákazníci však nemusia odviezť svoj nový nábytok metrom alebo inak, pretože vo Viedni vyrastie aj nové logistické centrum, ktoré dodá nakúpený tovar v ten istý deň.

Obchod Ikea Vienna Westbahnhof je navrhnutý v štandarde ekologických budov BREEAM Excellent a mala by spĺňať určitý stupeň udržateľného dizajnu. Zatiaľ nie sú presné informácie, čo všetko to bude znamenať, okrem inštalácie energeticky účinných ventilačných systémov a výsadby množstva zelene. Projekt by mal byť dokončený niekedy v roku 2021.

Vizualizácia plánovaného obchodu Ikea Vienna Westbahnhof.