Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Návštevníci priehľadného WC nebudú videní s nohavicami dole

Návštevníci priehľadného WC nebudú videní s nohavicami dole
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonci sú známi niektorými svojimi nezvyčajnými toaletami a je to aj prípad najnovšieho verejného WC v Tokiu, ktoré navrhol architekt Shigeru Ban. Toto verejné WC má totiž priehľadné steny, keď sa nepoužíva, no pri obsadení sa tieto steny stanú nepriehľadné.

Toto rozhodne vizuálne zaujímavé verejné WC sa nachádza v komunitnom parku Haru-no-Ogawa a v mini parku Yoyogi Fukamachi, ktoré oba sa nachádzajú vo štvrti Shibuya v Tokiu. Jediný rozdiel medzi nimi je, že prvé verejné WC má azúrovú, limetkovo zelenú a modrú farbu stien, zatiaľ čo druhé má žltú, ružovú a fialovú farbu stien. Ich farebný priehľadný dizajn tak určite vyniká, no má aj praktický dôvod.

Priehľadné verejné WC v Tokiu.

Podľa neziskovej nadácie Nippon totiž existujú dve obavy týkajúce sa verejných WC, najmä tých, ktoré sa nachádzajú v parkoch. Prvou obavou je, či je čisté vo vnútri a druhou obavou je to, či vo vnútri tajne nečaká nejaký útočník. S použitím novej technológie boli preto vyrobené vonkajšie steny zo skla, ktoré sa po zatvorení zámku stane nepriehľadným, ale inak je priehľadné a umožní návštevníkom si skontrolovať vnútro ešte pred vstupom. V noci sa pritom tieto verejné WC krásne rozsvietia.

Použitá technológia je nešpecifikovaným modelom inteligentného skla. Aspoň z náznakov vyplýva, že aby sa sklo stalo priehľadným, musí byť použité napätie. Keď niekto potom zamkne dvere, dôjde k prerušeniu elektrického napájania a návratu skla do pôvodného nepriehľadného stavu.

Priehľadné verejné WC v Tokiu.

Netradičné priehľadné verejné WC boli vytvorené v rámci súťaže The Tokyo Toilet Project, do ktorej sa zapojilo 16 architektov. Organizátori dúfajú, že „prístupnosťou pre všetkých, bez ohľadu na pohlavie, vek alebo zdravotné postihnutie demonštrujú možnosti inkluzívnej spoločnosti“. Očakáva sa, že výstavba celkovo 17 naplánovaných prehľadných verejných WC bude dokončená začiatkom roku 2021.

Priehľadné verejné WC v Tokiu.